Kimyasallarla zehirlenen çilekleri tanımanın en kolay yolu
PEKİ BU BİLEŞİKLER SAĞLIĞA NEDEN ZARARLI?
Nitratın ana maddesi bitki gelişimi için gerekli olan azottur. Aşırı miktarda vücuda alınmamalıdır, çünkü pratik olarak hafif toksik olsalar da tükürük enzimlerinin etkisiyle nitritlere dönüşürler. Bunlar da midede bulunan diğer bileşiklerle (aminler gibi) birlikte çok zararlı nitrozaminlere dönüşürler.

Gıdalarda bulunan nitrat miktarı, başta toprağın işlenmesi olmak üzere, yapay gübre, pestisit, böcek öldürücü vb. kullanımına bağlıdır. Pestisitler çoğunlukla vücudun hücrelerinde istenmeyen değişikliklere neden olurken, nitritler oksijen akışının azalmasına yol açar. Nitritler vücuttaki hemoglobinin oksidasyonunda rol oynar, bu da kansızlığa neden olur.
Uzmanlar, erken olgunlaşan çileklerin sınırlı miktarda tüketilmesinin daha iyi olduğu çünkü yüksek miktarda nitrat içerebileceği konusunda uyarıyor. Şu anda Sırbistan'ın her yerinde bulunabilen meyveler seralarda yetiştirilmiş olup, bu tür ortamlar meyvenin kalitesini bir miktar etkilemektedir.
"Şimdi çoğunlukla korunaklı arazilerde, optimum koşulların dışında, muhtemelen daha az ışık, ısı ve daha fazla miktarda azotlu gübre kullanılan yerlerde yetiştirilen çileklerimiz var. Bu, nitrat birikimine neden oluyor" diye uyardı uzman.

Uzman, çilek alırken kokusuna ve rengine dikkat edilmesi gerektiğini öneriyor ve nitrat varlığının dolaylı bir işareti, yeterince karakteristik olmayan, soluk renk, doğal olmayan büyük meyveler, yeterince ifade edilemeyen tat olabilir, diyerek, yabani küçük çileklerin ise sağlıklı olduğunu belirtti.
Çilek zehirlenmesi nadirdir çünkü insanlar genellikle çilekleri büyük miktarlarda tüketmezler. Uzman, bir seferde 100-150 gramdan fazla yemediğinizde, nitratların vücuttaki olumsuz etki riskini ortadan kaldırabileceğinizi belirtiyor.
Çileklerden zehirlenmek nadirdir çünkü biz çilekleri 'kiloyla' yemiyoruz ancak yine de bir miktar tehlike var. Aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediliyor.
Seçim yaparken taze olmasına dikkat edin. Eğer yapraklar kararmışsa ve meyveler yumuşayıp renk değiştirmişse çok çabuk bozulur.