Kedilerin bıyıklarıyla ilgili gerçekler... Kedilerin bıyıkları ne işe yarıyor? Kedilerin bıyıklarını kesersek ne olur?

Kedilerin bıyıklarıyla ilgili gerçekler... Kedilerin bıyıkları ne işe yarıyor? Kedilerin bıyıklarını kesersek ne olur?
Kedilerin beyaz ya da renkli bıyıkları, öylesine tüyler arasında bulunmuyor. Kedilerin bıyıklarında hassas sinir uçları bulunuyor ve bu da çok sayıda yarar sağlıyor. Peki kedilerin bıyıkları kesilir mi, kesilirse yeniden uzar mı? Kedilerin bıyıklarının işlevleri ve bilinmeyen yönleri...

Ev ve sokaklarda yaşayan kedilerin en çok dikkat çeken yanlarından biri kimi zaman uzun bıyıkları oluyor. Küçük patileri, üçgen şeklindeki kulakları ve renkli gözleriyle çok sayıda insanın gönlünü çalan kedilerle ilgili sorulardan en sık rastlanan da kedilerin bıyıklarının kesilip kesilemeyeceği. Kedilerin görüntülerine ayrı bir hava katan bu bıyıklar acaba neden var, onları kesmek doğru mu?

İlginç hareketleri ve kendilerine has karakterleriyle kedilerin dikkat çeken fiziksel niteliklerinden biri bıyıkları. Dişi veya erkek, tüm kedilerde bulunan bıyık, sadece yüzlerinde bulunmuyor. Bu bıyıklar; yön bulma, etrafı algılama, kendini koruma gibi hayati yetiler ile onların yaşamlarının devam etmesini sağlayan birer organ görevine sahip. İşte kedi bıyıklarının özellikleri...

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

kedi-1.jpg

Kedilerin bıyıkları, kedinin cinsine göre değişkenlik gösteriyor. Tüm kedilerde genel olarak her iki tarafta olacak şekilde 12'şer tane ve toplamda 24 kıl bulunur. Bıyıkların uzunluğu, vücut boyutlarıyla doğru orantılıdır.

"Duyu kılları" olarak adlandırılan bu bıyıklar, kedilerin mesafe ve alanı algılamasını sağlayan sinirlerden oluşur. Yön bulma, korunma ve etrafı algılamaya yardımcı olan bıyıklar, savunma ve atak sırasında da görev alır.

Gece şartlarında kedilerin görme kabiliyetine destek sağlayan bıyıklar, içerisinde bulunan sinirler ile etraftaki titreşimlerin algılanmasını sağlar. Yüksekten atlama sırasında bıyıklarıyla mesafeyi ölçebilir ve hamlelerini yaparlar.

Kediler bıyıklarına dokunulmasından hoşlanmaz. Uyurken bıyıklarına dokunsanız da hissederler.

Kedi Bıyığı Kesilir mi?

kedi-2.jpg

Keratinden oluşan kedi bıyıklarının köklerinde hassas sinir uçları vardır. Bu sinir uçları ile beyinle iletişim halinde olan bıyıklar, çoğunlukla kedilerin yanaklarındadır. Kedilerin gözlerinin üzerinde, kulaklarında, çenelerinde ve ayaklarında da bıyıklar vardır.

Dudak üzerinde bulunan bıyıklar, iki yana doğru uzanır ve her biri birbirine simetrik olarak konumlanan aynı uzunluğa sahip sert tüylerdir. Sertliği nedeniyle yavru kedilerde sıklıkla kırılıp ve dökülen bıyıklar, yetişkin kedilerde de zamanla dökülür ve tekrar uzar.

Kedi bıyıklarının doğal dökülmesi normaldir. Bıyığı kesilen kedinin işlev yetenekleri azaldığı için yön bulmada zorlanabilir ve bununla beraber baş dönmesi, korku, kötü bir ruh haline sahip olabilir. Tıbbi bir prosedür olmadığı sürece kedilerinizin bıyıklarını asla kesmemelisiniz. Keserseniz işlevlerinden dolayı yaşamlarını zorlaştırırsınız.

Kedilerin Bıyıkları Yeniden Çıkar Mı?

kedi-biyigi.jpg

Özellikle yavru kedilerin bıyıkları daha hızlı dökülüp uzayabilir. Yetersiz beslenme, aşırı titizlik, saçkıran hastalığı ve vitamin eksikliği gibi etkiler yoksa doğal yollarla bıyıklarının dökülmesi normaldir. Dökülen bıyıklar zamanla uzar.

Kedilerin bıyıkları çok hassas olduğu için sürekli bıyıklarına dokunmanız streslenmesine yol açar ve bıyıklarının dökülmesine neden olur.

Kedi Bıyıklarının İşlevleri

kedilerin-biyiklari.jpg

  • Kediler, bıyık köklerinde bulunan sinirler sayesinde titreşimleri algılarlar ve tehlikelere karşı kendilerini korumaya alırlar. Savunmaya geçmek ve avcılık özelliklerine de bu bıyıklar neden olur.
  • Girecekleri alanların büyüklüğünü bıyıkları ile ölçen kediler, cetvel gibi kullandıkları bıyıkları ile gözlerine kestirdikleri alanların genişliğini algılarlar.
  • Yakın mesafedeki nesne ve canlıları görme konusunda pek başarılı olmayan kediler, bıyıklarından destek alır. Yakındaki her şeyin boyut ve mesafesini bıyıklarını kullanarak ölçerler.
  • İnsanlara kıyasla karanlıkta daha iyi görseler de ışıksız ortamda etrafı algılamakta zorlanırlar. Karanlıkta rahatça hareket etmelerinde üstün gece görüşlerinin yanı sıra bıyıkları da etkilidir. Bıyıklardaki hassas algı ile nesne ve eşyaların yerlerini tespit eden kediler, geceleri de ışığa ihtiyaç duymaz.
  • Kedinizin bıyıkları öne doğru yönelmişse bu, hedefe kitlendiğini gösterir. Kediniz öne doğru sıçramak ya da atağa geçmek üzere denebilir. Geriye doğru yaslanmış bıyıklar ise gerginliğin işaretidir. Bıyıklarını geriye çekiyor ve yüzüne yapıştırıyorsa korkmuş ya da sinirlenmiştir. Bıyıkların her zamanki konumunda olması ise huzurlu olduğuna yorulur.