Kanserin ilacı Covid-19. Tümörleri küçülttüğü ortaya çıktı

Kanserin ilacı Covid-19. Tümörleri küçülttüğü ortaya çıktı
ABD'de yapılan yeni bir çalışmada COVID-19’un kansere karşı olumlu bir etkisi olabileceğini ortaya koydu. Bilim İnsanları, virüsün 'Tümörleri Küçülttüğünü' keşfetti.

ABD’nin Illinois eyaletindeki araştırmacılar, COVID-19 enfeksiyonunun kanser regresyonu yani tümör boyutunun küçülmesi veya vücutta kanserin yayılımının azalması ile bağlantılı olduğunu buldu.

The Sun'ın haberine göre, İnsanlardan alınan doku ve hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde, COVID-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsünün ribonükleik asit (RNA) moleküllerini incelediler.

Araştırmacılar, bu moleküllerin bağışıklık sisteminde anti-kanser özelliklere sahip özel bir hücrenin gelişimini tetiklediğini keşfetti.

Yeni oluşan bağışıklık hücreleri, tipik bağışıklık hücrelerinin yapamadığı bir şekilde kan damarlarına ve tümörlere nüfuz edebildi. “Uyarılabilir A Tipi Monositler” veya I-NCM'ler olarak bilinen bu hücrelerin, mevcut tedavilere dirençli kanser türlerini tedavi etmek için kullanılabileceği belirtildi.

covid-2.jpg

"TÜMÖRLERİ KÜÇÜLTEN KATİL HÜCRELER"

Araştırmanın kıdemli yazarı ve Northwestern Medicine'den Göğüs Cerrahisi Bölüm Başkanı Dr. Ankit Bharat, “Bu katil hücreler tümörü kuşatarak kanser hücrelerine doğrudan saldırmaya başlıyor ve tümörün küçülmesine yardımcı oluyor” açıklamasında bulundu.

Bu etkinin, şiddetli COVID-19 enfeksiyonu sırasında ortaya çıktığı ve özellikle cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri ve bağırsak kanseri üzerinde etkili olduğu görüldü.

covid-3.jpg

COVID-19 KANSERLE MÜCADELEDE NASIL YARDIMCI OLABİLİR?

Araştırmacılar, COVID-19 enfeksiyonu sırasında bağışıklık sistemindeki özel bir hücre alt grubunun uyarıldığını buldu. Bu süreç, virüsün RNA'sının bağışıklık sisteminde belirli sinyalleri harekete geçirmesiyle başlıyor.

Bu sinyaller, sıradan bir beyaz kan hücresi türü olan monositlerin I-NCM'lere dönüşmesini sağlıyor.

Yeni oluşan bu hücreler, hem kan damarlarına hem de tümörlerin büyüdüğü çevredeki dokuya hareket edebiliyor.

covid-4.jpg

GELECEK ARAŞTIRMALAR VE TEDAVİ POTANSİYELİ

Dr. Bharat, bu keşfin kanser tedavisi için yeni bir kapı araladığını belirtti. Araştırmalar henüz erken aşamada olsa da (şimdilik sadece hayvanlar üzerinde test edildi), ileri evre kanserlerde umut vaat ettiği ifade edildi. Bir sonraki adımın klinik deneyler olacağı vurgulandı.

covid.jpg

KANSERİ TEDAVİ EDEBİLECEK DİĞER MİKROPLAR

Ayrıca, salmonella bakterisinin (genellikle gıda zehirlenmesine neden olan bir enfeksiyon) bağırsak kanserine karşı manipüle edilebileceği de bulunmuştu.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi