Kahveye alternatif enerji tazeleyen içecekler: 3 Sağlıklı ve Lezzetli Tarif
Çay, dünya çapında sudan sonra en popüler ikinci içecektir. Çoğu çay türü kahvedeki kafeinin yaklaşık yarısını içerir (bitki çaylarında ise çok az bulunur veya hiç yoktur) ve asitliği daha azdır. Çay, flavanoller gibi sağlığı geliştiren antioksidan bileşikler içerir. Kahve sevmeyenlere alternatif 4 sağlıklı çay tarifini bir araya topladık.
MATE ÇAYI
Yerba mate (veya mate) , Güney Amerika'daki Ilex paraguariensis ağacından elde edilen, diğer çaylara göre topraksı ve daha acı bir tada sahip olan bir bitkisel çaydır. Klorojenik asit gibi antioksidan polifenollerin yanı sıra kahve kadar veya daha fazlası kadar kafein içerir (fincan başına 80 ila 175 mg). Ön araştırmalar kilo kaybını destekleyebileceğini ve kan kolesterolünü düşürebileceğini öne sürüyor.
Mate Çayı Tarifi
Malzemeler
- 1 yemek kaşığı kuru ya da öğütülmüş mate yaprakları
- 200 ml su
Yapımı
- Öncelikle 200 ml yani 1 su bardağı suyu kaynatın ve ilk sıcaklığının geçmesini bekleyin.
- Ardından eğer fincanda demleyecekseniz, mate yapraklarını fincana ekleyin ve üzerine sıcak suyu dökün.
- Yaprakların 7 – 8 dakika kadar demlenmesini sağlayın.
MATCHA ÇAYI
Matcha , yeşil çayla aynı Camellia sinensis bitkisinden elde edilir. Ancak yeşil çayın aksine matcha gölgede yetiştirilir, bu da onu güneş ışığından ve oksidasyondan korur, parlak yeşil rengine ve daha yüksek polifenol içeriğine katkıda bulunur. Bütün çay yaprakları ve matcha sapları ince bir toz haline getirilir ve daha sonra sıcak su veya sütle çırpılır. Matcha, fincan başına yaklaşık 40 ila 175 mg kafein içerir ve yeşil çayla aynı antioksidan polifenollere, özellikle teanin ve kateşinlere sahiptir. Ancak matcha yapmak için bütün yapraklar kullanıldığından, standart yeşil çaydan daha yüksek konsantrasyonlar içerebilir.
Matcha Çayı Tarifi
Matcha çayını hazırlarken, çayın uzun uzun demlenmesine gerek yoktur. Bir çay kaşığı kadar çayı bir fincan kaynamış suya atarak güzelce karıştırmak yeterlidir. Orijinalinde, toz halindeki çay özel bir bambu aletle çırpılarak köpüklü bir içecek şeklinde tüketilir.
HİNDİBA KAHVESİ
Hindiba, Chicorium Intybus bitkisinin kurutulan, kavrulan ve içecek üretmek üzere öğütülen köküdür. Hindiba, kavurma sırasında karamelize olan, içeceğe geleneksel kahveden daha cevizli, daha tatlı ve daha az acı bir tada sahip koyu kahverengi bir renk veren inülin adı verilen prebiyotik lif içerir. Tadı normal kahveye benzer ancak kafeinsiz olduğu için aynı enerji artışını sağlamaz. (Bazı insanlar daha düşük kafeinli bir içecek için hindiba kahvesini demlenmiş kahveyle karıştırır.) Hayvan çalışmaları hindiba kökünün antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir. İnülinin bağırsak mikrobiyomu ve bağırsak sağlığına faydası olabilir ancak hindiba kahvesinde bulunan küçük miktarların böyle bir fayda sağlaması muhtemel değildir.
Hindiba Kahvesi Tarifi
Malzemeler
- 2 yemek kaşığı hindiba kahvesi
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı kaynar su
- 1.5 su bardağı süt
- 8-10 adet buz
Yapımı
- Hindiba kahvesi, şeker ve sıcak su 5 dakika çırpılır. Blenderınız yoksa bu işlemi kavanozu çalkalayarak da yapabilirsiniz.
- Şeker miktarını damak zevkinize göre artırabilirsiniz veya şekersiz kahve yapabilirsiniz.
- Süt 2 bardağa pay edilir.
- Buz küpleri eklenir.
- Kahve karışımını da 2 bardağa eşit olarak paylaştırın.