Kahve dökülmüş gömlekle ofiste dolaşmanıza ne gerek var? Etkisi denendi! Kurumuş kahve lekelerini de 5 dakikada çıkarıyor
Çok severek içtiğiniz kahvenin dökülmesi kabusunuz olmasın. Kahvenizi anlık dalgınlık ile elinizden düşürüp pantolonunuzu berbat mı ettiniz? Belki de arkadaş sohbeti sırasında halıya döküldü. Stresli dakikalara gerek yok. Bu yöntemlerle kahve lekesini dakikalar içinde çıkarıp, işinize ve sohbetinize devam edebilirsiniz. Kimyasal madde kullanmadan, dökülen kahveleri kısa sürede temizleyebilirsiniz. İşte kahve lekesinden kurtulmanın yolları...
1. Tuz
Geleneklere göre kız isteme merasimlerinde karşımıza çıkan kahve ve tuz, ikilisi bu kez leke çıkarmak gibi kutsal bir görev için bir arada. Sadece yeni lekeler değil, kurumuş kahve lekeleri için de bu yöntem çok etkili.
Zorlu kahve lekesinin olduğu bölgeye bolca tuz dökün ve parmak uçlarınızla bu tuzu lekenin olduğu alana yedirin. 10 dakika kadar böyle bekletin. Ardından nemli bezle lekeli alanı ovalayın.
2. Deterjan
Halıya dökülen kahve lekesi için herhangi bir temizleyici deterjanı kullanabilirsiniz.
Kurumuş lekeyi önce ılık bir bez yardımıyla nemlendirin. Daha sonra çamaşır ya da bulaşık deterjanını kahve lekesi olan bölgeye dağıtın. Deterjan lekeli alanda 15 dakika beklesin. Ardından dairesel hareketlerle lekeli alanı ovalayın.
Bu süre içinde lekede hafifleme ya da tamamen temizlik görülecek. İlk aşamada leke hafiflemiş fakat geçmemiş ise ikinci kez uygulayabilirsiniz.
3. Sirkeli Su
Kahve lekesini çıkarmak için bir kap içinde bir miktar sirke ve içme suyunu karıştırın. Ardından bu karışımı kahve lekesi olan bölgeye dökün.
Sirkeli su karışımının lekede bir süre kalmasını bekleyin. Daha sonra ılık bez ile karışımı döktüğünüz alanı temizleyin. Lekenin rengi kısa sürede açılacaktır.
4. Bulaşık Makinesi Parlatıcısı
Makine parlatıcısı sayesinde kahvenin döküldüğü yeri tertemiz yapacaksınız. Bu yöntemde ilk olaral kahve kalıntısını ıslak mendille yüzeyden temizleyin. Parlatıcıyı lekeli bölgeye dökün ya da püskürtün. Sonra nemli bir bez ya da sünger kullanarak lekenin olduğu yeri ovalayın.
Birkaç dakika boyunca lekeli bölgeyi deterjanla temizleyin. Leke kaybolana kadar ovalama işlemine devam edin. Son aşamada da nemli bezle tüm yüzeyi silin.
Uygulamada ılık ya da soğuk bez kullanabilirsiniz. Temizledikten sonra yüzeyin kuruması için havalandırma yapmayı da unutmayın.
5. Karbonat
Karbonatın içindeki aşındırıcı ve açıcı madde sayesinde halıda yer edinmiş kahve lekelerini kolayca silebilirsiniz. Bunun için öncelikle lekeli bölgeyi ılık bir bez ile ıslatın. Daha sonra lekenin büyüklüğüne göre bolca karbonat serpin.
Yaklaşık 15 dakika kadar karbonat lekede beklesin. Böylece lekeye nüfuz edecek ve çözülme gerçekleşecek. Daha sonra ılık bir bez ile alanı silin.
6. Maden Suyu
Doğal asitleri sayesinde kahve lekelerini temizlemek için maden suyundan yararlanabilirsiniz. Yeni ya da bekleyen kahve lekesi için bir şişe maden suyu ve nemli bezden yararlanabilirsiniz.
Öncelikle maden suyunu, lekenin üzerine dökün. Döktüğünüz anda bölgede kabarcıklar oluşacak. Bu esnada leke de çözülecek.
Yaklaşık 10 dakika geçtikten sonra nemli bezi kullanarak lekeyi ovalayın. Bu yöntem ile koltuk, halı ve diğer kumaşlardaki kahve lekeleri çok kolay temizlenecektir.
7. Gliserin
Eczaneden alabileceğiniz gliserin ile kıyafetlere dökülen kahve lekesinden kurtulabilirsiniz. Temizlik işlemine başlamadan önce gliserin ve pamuktan yararlanabilirsiniz.
Lekenin alt kısmına genişçe bir pamuk yerleştirin ve lekenin üzerine gliserini dökün. 5 dakika bekleyin ve kıyafetinizi çamaşır makinesine atıp yıkayın.
Gliserin ile kumaşa işlenen kahveyi pamuğa alıp, temizliği daha da kolaylaştırabilirsiniz.
8. Limonlu Su
Limonun asitli yapısı sayesinden kahve lekelerinden kurtulmak çok kolay olacak. Açık renkteki elbise, halı ve mobilyalarda bu yöntemden kurtulmak oldukça kolay oluyor.
Bir kaba bir adet limon sıkın. Daha sonra limon suyunun üzerine su koyun. Ardından kahve lekesinin olduğu alana limonlu suyu dökerek, 10 dakika bekleyin.
Asitli yapısından dolayı limonlu suyu her yerde ovalayarak kullanmayın. İnce kumaşları, bekleme işlemi sonrası mutlaka çamaşır makinesinde yıkayın