Japonlara Akıl Sır Ermiyor! İğne Oyası Öğrenmek İçin Elazığ'a Geldiler
Yayınlanma:
14 Temmuz 2024 Pazar 16:21
Antalya'da yaşayan Japon Ikumi Nonaka, farklı iğne oyası teknikleri öğrenmek için Anadolu'yu karış karış geziyor. Nonaka, ülkesinden davet ettiği dört arkadaşıyla Elazığ'da iğne oyasının inceliklerini öğrendi.
1 11
Antalya'da yaşayan Japon yazar ve iğne oyası araştırmacısı Ikumi Nonaka, dört Japon arkadaşıyla Elazığ'da geleneksel iğne oyasını öğreniyor.
2 11
Nonaka, Türkiye'ye ilk kez 1992'de turist olarak geldi ve 1995'te Antalya'ya yerleşti.
3 11
Türk el sanatlarına hayranlık duyan Nonaka, yıllardır farklı illeri gezerek iğne oyası araştırmaları yapıyor.
4 11
Nonaka, Japonya'dan davet ettiği arkadaşlarıyla Elazığ'da, Harput Mahallesi'nde iğne oyası öğrenmeye başladı.
5 11
Elazığ Belediyesi Hayme Ana Kadın Girişim Kooperatifi'nin öncülüğünde gerçekleştirilen bu etkinlikte, Nonaka ve arkadaşları geleneksel iğne oyası motiflerini öğrendi.
6 11
Nonaka, Antalya'da yıllardır yaşadığını ve en çok ilgisini çeken el sanatının iğne oyası olduğunu belirtti.
7 11
Yaptığı araştırmaları Japonya'da arkadaşlarıyla paylaşmak amacıyla birçok seminer ve sergi düzenlediğini ifade eden Nonaka, Japonların artık "Türkçe iğne oyası" olarak bilinen bu sanatı tanıdığını söyledi.
8 11
Elazığ'da iğne oyasının geleneksel olarak ipekten yapıldığını öğrendiklerini ve motiflerin yanı sıra geleneksel adetleri de keşfettiklerini belirten Nonaka, bu deneyimden büyük keyif aldıklarını vurguladı.
9 11
Usta öğretici Fatma Çiftçi ise Japon misafirleri Elazığ'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ve birlikte farklı Türk motifleri yaptıklarını ifade etti. Çiftçi, "Japonya'dan 12 saat uçak yolculuğu yaparak Elazığ'a gelen misafirlerimize iğne oyasını öğrettik, güzel bir dayanışma oldu," dedi.
10 11
11 11