Japonlar kendi ünlü tuzunu bıraktı Sivas'ın 'Esmer tuzu' için sıraya girdi
Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Kardere köyünde, Beydağı eteklerindeki 1570 metre rakımlı tuzlada üretilen “esmer tuz”, hem iç piyasada hem de yurt dışında ilgi görüyor. Kil havuzlarında tamamen doğal yöntemlerle ve iş makinesi kullanılmadan çıkarılan tuz, haziran başından ekim ortasına kadar hasat ediliyor.
Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun salamura, tereyağı, turşu ve peynirde kullanıldığını belirterek, “Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor.” dedi.
Yılmaz, Malatya, Erzincan ve Tokat’ta da talep gördüğünü, her yıl yaklaşık 50 ton tuzu Japonya’ya gönderdiklerini vurguladı. “Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor.” diye konuştu.
Esmer tuzun diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğini söyleyen Yılmaz, sağlıklı üretim için kil havuzlarına gıda yönetmeliğine uygun brandalar serdiklerini, sezon boyunca tuz analizlerinin yapıldığını belirtti. “Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye’nin en iyi tuzu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.