İşte Bu Yüzden Çamaşırlarınızı 40 Derecede Yıkamamalısınız!

İşte Bu Yüzden Çamaşırlarınızı 40 Derecede Yıkamamalısınız!
Hem hijyen hem de enerji konusunda verimlilik sağlamak için Türkiye'de en yaygın kullanılan çamaşır yıkama sıcaklığı 40°C olarak bilinmekte. Ancak yaygın olarak yapılan bu uygulama, uzmanlara göre hatalı bir davranış. Avantajlı yönleri bulunuyor olsa da, bu haberde yazan bilgileri okuduktan sonra siz de daha düşük sıcaklıklarda çamaşır yıkamayı tercih edeceksiniz.

Lekelerin ve mikropların arındırılması için 40°C sıcaklık, daha düşük sıcaklıklara göre oldukça etkili olsa da, düşük sıcaklıkları tercih etmeniz için çok sayıda mantıklı sebep bulunuyor.

Çamaşırları 40°C'de yıkamaktan kaçınmanın ana nedenlerinden biri çevresel etkidir. Çamaşır makineleri önemli miktarda enerji tüketir ve daha yüksek sıcaklıkların kullanılması yalnızca çamaşırlarla ilgili karbon ayak izini artırır.

camas3.jpg
SICAKLIKLARI DÜŞÜRMEK ENERJİ TÜKETİMİNİ BÜYÜK ORANDA AZALTIYOR

Daha düşük sıcaklıkları, örneğin 30°C'yi ve hatta soğuk suyu seçerek, enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabilir, daha yeşil ve daha sürdürülebilir bir yaşam tarzına katkıda bulunabilirsiniz. Sıcak su üretmek, genellikle atmosfere sera gazı salan fosil yakıtlardan elde edilen daha fazla enerji gerektirir. Daha düşük sıcaklıkları seçmek, çevresel ayak izinizi en aza indirmeye yönelik küçük ama önemli bir adımdır.

Çevresel kaygıların yanı sıra, 40°C'de yıkama evlerde daha pahalı olabilir. Suyu ısıtmak için ihtiyaç duyulan enerji, elektrik faturalarının önemli bir kısmını oluşturur. Daha düşük sıcaklıklar kullanarak yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda uzun vadede paradan da tasarruf edersiniz. Modern deterjanlar daha soğuk suda bile etkili olacak şekilde tasarlandığından bütçe uğruna temizlikten ödün vermenize gerek kalmaz.

camas4.jpgNARİN YAPILI KIYAFETLERİNİZ BÜYÜK ZARAR GÖREBİLİR

Ayrıca kıyafetleri 40°C'de yıkamak, kıyafetlerinizin zamanla yıpranmasına ve yıpranmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklıklar kumaşların çekmesine, solmasına ve elastikiyetini kaybetmesine neden olabilir. Yün veya ipek gibi hassas ürünler özellikle sıcak sudan zarar görmeye karşı hassastır. Daha düşük sıcaklıkları tercih ederek kıyafetlerinizin renklerini ve dokularını koruyarak ömrünü uzatırsınız. Bu sadece gardırobunuza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kıyafet değiştirme sıklığını da azaltarak daha sürdürülebilir ve ekonomik bir yaklaşıma katkıda bulunur.

Deterjanlardaki, özellikle de soğuk su için tasarlanmış olanlardaki ilerlemelerin, düşük sıcaklıklarda yıkamayı kir ve lekeleri çıkarmada aynı derecede etkili hale getirdiğini belirtmekte fayda var. Soğuk su deterjanları, daha yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duymadan kiri parçalayıp çıkarmak için özel olarak tasarlanmıştır.

Çamaşırları 40°C'de yıkama alışkanlığını yeniden düşünmek, daha sürdürülebilir, uygun maliyetli ve giysi dostu bir çamaşır yıkamaya doğru atılmış bir adımdır. Daha düşük sıcaklıkları tercih ederek çevreye olan etkinizi azaltabilir, enerji maliyetlerinden tasarruf edebilir, çamaşırlarınızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilir, çamaşırlarınızı temiz ve taze tutabilirsiniz.

Etiketler :