İstanbul'a Yakın Günübirlik 10 Tatil Rotası! İşte Gidebileceğiniz Birbirinden Muhteşem Yerler
Yayınlanma:
09 Nisan 2024 Salı 12:46
Güncelleme:
13 Nisan 2024 Cumartesi 08:45
Bayram geldi ve yollara düşenlerin heyecanı dorukta. Ancak İstanbul'da kalmak zorunda kalanlar için üzülmeye gerek yok! İşte İstanbul'a yakın günübirlik gezilebilecek muhteşem yerlerin listesi.
1 19
1- Adalar
Listemize İstanbul içinden bir yerle başlayalım. Bir vapur mesafesindeki Adalar’dan...Her zaman İstanbul’un keşmekeşinden bunalan insanların imdadına koşan Prens Adaları: Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada... İster yürüyüş yapın ister bisiklete binin ister dondurmanızı yiyip denizi izleyin isterseniz de Adalar’ın birbirinden güzel restoranlarında balık, meze sofrasına oturun. Tam mevsimi gelmese de “Üşümem ben” diyenler denize de girebilir.
2 19
2- Ağva
Listemizdeki iki numara da yine İstanbul’dan: Ağva. İstanbul’a oldukça yakın olsa da İstanbul’un tam tersine sessiz ve doğayla iç içe Ağva, her zaman günübirlik ya da hafta sonu için cazip bir adres. Nehir kenarındaki romantik işletmeleri ve doğal güzellikleriyle doğaseverlerin tercih sebebi olan Ağva, yapmak isteyenler için farklı rotalara da ev sahipliği yapıyor. Göksu Deresi ister kahvaltınızı edin ister akşam yemeğinizi yiyin; pişman olmayacaksınız. Dileyenler tekne gezintisine de çıkabilir.
3 19
3- Çınarcık
İstanbul’dan sadece 109 kilometre uzaktaki Çınarcık, kolay ulaşımı, temiz denizi, orman ve sayfiye alanlarıyla her dönemde olduğu gibi bugün de İstanbullular açısından çekiciliğini koruyor.
4 19
Özellikle Çınarcık Delmece ve Erikli yaylalarıyla doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyenlerin ilk tercihlerinden. Bakir koylar ve kıyı şeridi ise deniz severlerin adresi. Sahilleri, plajları, kamp ve piknik alanlarıyla her türlü konaklama, yeme içme ve eğlence mekanlarıyla bölgenin önemli tatil merkezlerinden.
5 19
4- Çilingoz
Çatalca’daki Çilingoz, İstanbulluların genelde kamp apmak için tercih ettiği yerlerden. 17 bin 75 hektarlık alanı kaplayan Çilingoz Tabiat Parkı, 80 metre genişliğinde, ince kumlu bir plaja sahip. Hemen yanından Çilingoz Deresi geçiyor. Bu kısımda oluşan gölet alanının etrafında sazlıklar bulunuyor.
6 19
Çilingoz’a gidildiği zaman deniz, orman, göl ve sazlık manzarasını bir arada görmek mümkün. Buradaki ormanda yürüyüş parkurları bulunuyor. Bölgedeki ihtiyaçları karşılamak için ise kır lokantası ve büfe hizmet veriyor.
7 19
5- Gölyazı
Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında doğa ile tarihin bir arada bulunduğu eşsiz bir güzellikte. İlkbaharda yükselen sular nedeniyle gölün içinde kalan ağaçlar, yine bu sularda süzülen ördekler ve Arnavut kaldırımlı dar sokaklar; Antik Çağ’da Apalyont olarak bilinen bu koyun güzelliklerden yalnızca birkaçı.
8 19
Tümüyle sit alanı olan bölge, özellikle Apollon Tapınağı ve Kilisesi biliniyor. Gölde kayıklarla balık avlayanlar, evlerin önünde ağ diken kadınlar, göl kıyısındaki balık satıcıları fotoğraf severlere birbirinden güzel kareler sunuyor.
9 19
6- İğneada
İstanbul’a 250 kilometre mesafede bulunan İğneada, yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda temiz kumsalı ve özellikle yakın çevresinde bulunan çok sayıdaki birinci derece doğal sit alanlarıyla ilgi çekiyor.
10 19
Muhteşem güzellikteki longoz ormanlarında, orman içi dağ bisiklet turu, yürüyüş, yön bulma aktiviteleri yapılabiliyor.
11 19
Kuş göç yolu üzerinde bulunduğundan kuş gözlemi ve sahip olduğu üç ekosistem sayesinde bitki çeşitliliği gözlemi için uygun imkânlar sağlıyor. Bölgede tarihi kalıntıların (Liman Feneri, Sislioba Kalesi, Hamdibey Kalesi, Gökyaka kalesi) ve deniz altındaki batıkların ziyareti de mümkün.
12 19
7- Kıyıköy
Karadeniz’e egemen, kayalık bir zemin üzerinde bulunan Kıyıköy beldesi, tabiat harikası iki doğal sit arasında bulunuyor. Kuzeyinde Pabuçdere, güneyinde ise Kazandere, salına salına akıyor ve Karadeniz’e dökülüyor. Her ikisi de birinci derece doğal sit alanı olarak tescilli olan bu derelerde motorla ya da kayıkla gezinti yapılabiliyor.
13 19
Pabuçdere ile deniz arasında dar, uzun ve temiz bir kumsal bulunuyor ve burada yaz aylarında kamp kurulabiliyor. Kıyıköy Kalesi, Aya Nikola Manastırı, Kıyıköy Camii ve Liman Hamamı ile kale içerisindeki pek çok sivil mimarlık örneklerini de görebilirsiniz.
14 19
8- Maşukiye
İstanbul’a 120 kilometre uzaklıktaki Maşukiye’ye etrafı yemyeşil, sağlı sollu et-mangal ve alabalık lokantalarıyla dolu; elma, ceviz ve kiraz ağaçlarıyla kaplı bir yoldan geçilerek ulaşılıyor. Maşukiye’den Kartepe yolu takip edildiğinde Alabalık Vadisi’ne ulaşılıyor.
15 19
Bu vadinin her iki tarafında balık restoranları bulunuyor. Buralarda kuş sesleri ve şelalelerden uzanan su sesi eşliğinde yemek yeme imkânı bulabilirsiniz. Kiremitte alabalık, fırında mantar ve güveçte köy peyniri Maşukiye’nin özel yemekleri arasında yer alıyor.
16 19
9- Sapanca Gölü
Tatlı su gölü olan Sapanca’nın yüzölçümü kırk yedi kilometrekare. Eski Türk kaynaklarında adı Ayan Gölü olarak geçiyor. Gölün suyu, kış ve ilkbahar aylarında yükselirken sonbahara doğru alçalıyor.
17 19
Sapanca Gölü ve çevresi, çarpıcı doğal güzellikleri ve ulaşım kolaylığıyla başta İstanbul olmak üzere çevredeki büyük kentlerin özellikle hafta sonları rekreasyon ve konaklama amaçlı taleplerine açık bir merkez niteliğinde. Sapanca Gölü`nün yüksekliklerindeki Arifiye Ormanı`nda güzel kamping ve piknik alanları bulunuyor.
18 19
10- Uçmakdere
Özellikle motosikletçilerin tercih ettiği Uçmakdere yolları, hem virajları hem de doğasıyla çok tercih edilen bir güzergah. Eski bir Rum köyü olan Uçmakdere, eski yerleşim dokusunu ve yaşam kültürünü hâlen devam ettiriyor. Coğrafyası özellikle sporlarla ilgilenenler için cennet gibi.
19 19
Ganos Dağları’nın yeşili ve Marmara Denizi’nin mavisi eşliğinde ziyaretçilerine yöresel köy ürünleri ve köy yaşamıyla buluşmanın keyfini yaşatıyor.