İş yerinde baskı görenlerin dikkat etmesi gerekenler... Rahatsız edici davranışlara karşı çıkmak için öneriler...

İş yerinde baskı görenlerin dikkat etmesi gerekenler... Rahatsız edici davranışlara karşı çıkmak için öneriler...
İş arkadaşlarınız ya da patronunuzla problem yaşıyorsanız bu çözüm yollarını denemelisiniz. İnsan kaynakları uzmanlarının önerdiği yöntemlerle iş yerinde yaşadığınız kötü davranışlarla kolayca başa çıkabilirsiniz. İşte ofis hayatındaki olumsuzluklarla mücadele etmenin yolları...

Patronunuz Instagram'da sizi takip mi ediyor? Bir meslektaşınız sizinle konuşurken elini omzunuza mı koyuyor? Bir iş arkadaşınız sizi rahatsız mı hissettiriyor?

İşyerinde yaşanan bir olayda kendinizi rahatsız hissettiğinizde ne yapacağınızı bilmek zordur, özellikle de kişisel sınırlarınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız.

Bilmeniz gereken ilk şey, rahatsız hissediyorsanız ve bir sınır aşılmış gibi geliyorsa, içgüdülerinize güvenmek. Uzman Amy Spurling'e göre İK'yi devreye sokmak için "Asla yanlış zaman değil."

İşte işyerindeki uygunsuz davranışlarla başa çıkmak için 6 ipucu:

1. Her olayın kaydını tutun

Yeni patronlara işyerindeki çatışmaları ele alma eğitimi veren, Uluslararası Koçluk Federasyonu'nun Birleşik Krallık'taki yönetim kurulu üyesi Bianca Riemer, ne zaman yaşandığı ve başka kimlerin orada bulunduğunu da içerecek şekilde uygunsuz davranışların bir listesini tutmayı öneriyor.

2. Bir karar verin: İK'ye mi gitmeli yoksa önce konuşmayı mı denemeli?

Riemer, "Şikayetinizi İK'ye mi iletmek istediğinize, yoksa önce ilgili kişiyle konuşarak sorunu çözmeye çalışmak mı istediğinize karar verin" diyor.

3. İş arkadaşınıza fark ettiğiniz davranış kalıbından bahsedin

Riemer, ilgili kişiyle olay hakkında konuşmaya karar verirseniz, belirli örneklere atıfta bulunabilmeniz için listeyi el altında tutmanızı tavsiye ediyor.

"İlgili kişiye fark ettiğiniz davranış kalıbını, bunun iş ilişkiniz için ne anlama geldiğini anlatın ve bunu nasıl değerlendirdiğini sorun" diye ekliyor.

is-arkadaslari.jpg

4. Onu dinleyin

Koçluk ve liderlik uzmanı, o kişiyi dinlemeyi ve durumla ilgili kendi anlayışını açıklamasına izin vermeyi de tavsiye ediyor.

Reimer, "Kişi olanları inkar eder veya savunmaya geçerse, konuşmayı bitirmek ve sorunu İK'yle çözmek isteyebilirsiniz" diyor.

5. İK'ye gitmeyi tekrar düşünün

Spurling, İK'nin uyuşmazlık çözümü durumlarında harika bir "danışma kurulu" olabileceğini ve gelecekte bu durumla nasıl başa çıkılacağına dair size kaynak sağlayabileceğini söylüyor.

6. Kibarca iş arkadaşınızın davranışını değiştirmesini önerin

Reimer daha sonra, iş arkadaşınızın davranışının ne yönde değişmesini istediğinizi hayal edin diyor.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, davranışlarında bir değişiklik önerin, konuşmadan önce tam olarak neyi değiştirmesini istediğinizi düşünün. Yeni davranış basitçe bir şey yapmayı bırakması veya bir şey yapmaya başlaması olabilir.

Etiketler :