İnsanların %60’ında havlulardan geçen bu akarlar var:

İnsanların %60’ında havlulardan geçen  bu akarlar var:
Vücudumuzda hem faydalı hem de zararlı yüzlerce mikroorganizma yaşamaktadır. İnsanlarla barış içinde bir arada yaşarlar ancak belirli koşullar altında hastalıklara neden olabilirler. Cildimizde esas olarak çeşitli bakteri ve mikroskobik mantarlar (örneğin Candida) yaşar.


Araştırmalar deri altı akarlarının insanların %60-70'inin derisinde yaşadığını doğrulamaktadır. Ayrıca çoğu hiçbir şekilde görünmeyebilirler
Bunlar eklembacaklılara ait olan ve 0,4 mm boyutlara ulaşan Demodex cinsinin ektoparazitleridir. Uzmanlara göre, deri altı akarları yağ bezlerinin (sebum) salgılanmasının yanı sıra epitelyumun pul pul dökülmüş parçacıklarıyla da beslenir. Genellikle bu ektoparazitler ikamet yeri olarak yüz derisini seçerler:

  • · göz kapakları bölgesinde;
  • · kaş bölgesinde;
  • · alın ve çenede;
  • · ağız ve burun çevresindeki kıvrımlarda

Deri altı akarları neden tehlikelidir?

akarlar.jpeg

PNRPU uzmanlarına göre bu tür akarlar zararlı kabul ediliyor. Genellikle insanlarla barış içinde bir arada yaşarlar, ancak nüfus arttıkça zararlılara dönüşebilirler ve döküntüler ve ağrılı püstüllerle birlikte bir cilt hastalığına (demodikoz) neden olabilirler.
Bu, örneğin zayıflamış bağışıklık veya hormonal dengesizlik nedeniyle meydana gelebilir. Akarların varlığını çeşitli cilt hastalıklarına bağlayan kanıtlanmış mekanizmalar hala mevcut değildir.
Ancak stres, kozmetiklerin sık kullanımı, bağırsak hastalıkları ve buna bağlı olarak bağışıklıktaki azalma, akarların keskin bir şekilde yayılmasına yol açar ve bu da cilt hastalıklarına neden olur: çeneden gözlere uzanan döküntüler, göz derisinin kızarıklığı ortaya çıkar. Dışarıdan bakıldığında demodikoz genellikle sivilceye benzer, bu nedenle yalnızca bir dermatolog döküntülerin kesin nedenini belirleyebilir ve tedaviyi reçete edebilir.
Deri altı akarların, enfeksiyonun yağ bezlerine ve saç köklerine bulaşacağına inanılmaktadır.
Nasıl enfekte olabilirsiniz?

Uzmanlara göre cilt altı akarlarına temas yoluyla yakalanmak kolaydır. Örneğin:

  • · yabancı havlular,
  • · çarşaflar,
  • · makyaj malzemeleri,
  • · öpücükler.

Önleme, özellikle "şüpheli" çamaşırı kullanmaktan kaçınmaktır: kuaför, yüzme havuzu, spor salonu, banyo gibi... Yüz derisinin iltihaplı hastalıklarından muzdarip kişilerle fiziksel temastan kaçınmalısınız.

Etiketler :