İltica Nedir? Nasıl Yapılır?
İltica Ne Demek?
İltica kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüğünde, Arapça kökenli ve isim olarak geçmektedir. Sözcüğün anlamı "sığınma" olarak açıklanmış.
Sığınma hakkı ya da iltica hakkı, kimi ülkelerin önceden belirlenmiş koşullara uygun başvurularda bulunan kimselere verdiği hukuki ve politik bir haktır. Yaşadıkları ülkede cinsel, ırksal, dinsel, politik, kültürel vb ayrımcılıklara uğradığını gösteren belgelerle hak veren ülkelerin adlî makamlarına başvuran kimselerin başvuruları ülkenin ilgili komisyonlarınca incelenir ve eğer kabul görürse kişiye sığınma hakkı verilir. Böylece kişi söz konusu devletin koruması altına girer. Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan iç savaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
İltica Nasıl Yapılır?
- Uluslararası koruma sürecine erişim serbest ve ücretsizdir.
- Sığınma başvurunuzu gerçekleştireceğiniz yetkili makamlar Bölgesel Sığınma Ofisleri ve Sığınma Şubeleridir. Eğer bir Kabul ve Kimlik Teyit Merkezinde (KYT) bulunuyorsanız, başvurunuz KYT memurları tarafından da kayıt altına alınabilir.
- Uluslararası Koruma başvurusu şahsen gerçekleştirilir. Buna rağmen, başvuru artık elektronik olarak kişinin kendisi tarafından da ilgili uygulama aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
- Kendi kendine kayıtla ilgili ve kimlerin sürece dahil olabilecekleri gibi daha fazla bilgi için aşağıdaki bağlantı aracılığıyla Göç ve Sığınma Bakanlığı Resmi İnternet Sayfasına başvurabilirsiniz.
Kimler ilticaya başvuru yapabilir?
Eğer geçmişinizde etnik kökeniniz, dininiz, milliyetiniz, belli bir sosyal gruba üyeliğiniz ve politik düşünceniz gibi nedenlerle kötü muameleye, ayrımcılığa uğradıysanız ve gelecekte ülkenize döneceğiniz zaman bu nedenlerden ötürü sizin için ‘’hayati tehlike’’ söz konusu olacaksa, iltica için başvuruda bulunabilirsiniz.
İltica Edenler Ülkelerine Ger Dönebilir Mi?
İltica konusu ile merak edilen farklı hususlar vardır. İltica eden birisi ülkesine dönebilir mi şeklindeki soru da bunlardan biridir. İltica edenler veya etmeyi düşünenler, ülkelerine geri dönmeleri gerektiğinde dönüp dönemeyeceklerini merak ederler.
İltica eden biri, ülkesine geri dönemez. Bulunduğu ülke tarafından buna izin verilmez. İltica, kişinin kendi ülkesindeki siyasal, ekonomik ve askeri krizler nedeniyle can güvenliğinin olmaması veya haklarının tehdit altında olması gerekçesiyle farklı bir ülkeye sığınmasıdır. Kişinin kendi ülkesindeki durumda herhangi bir değişiklik olmadığında, ülkesine geri dönmesi kendisi açısından tehlikeli olacaktır. İşte bundan dolayı ülkesine geri dönmesine izin verilmez.