Hayatımızdaki zorluklarla başa çıkmak için pozitif bakmak gerekiyor...Bırakın olumlu duygularınız , olumsuzları bastırsın...

Hayatımızdaki zorluklarla başa çıkmak için pozitif bakmak gerekiyor...Bırakın olumlu duygularınız , olumsuzları bastırsın...
Sadece neşeli olmak veya gülmek için değil, hayatımızdaki zorluklarla başa çıkmaya hazır olmak için pozitif bir bakış açısıyla yaşamamız gerekir.

Mutlu insanlar, zorluklar ve acılar ile karşılaştıklarında, bunlarla daha iyi mücadele eder. Tehdit edildiklerinde daha fazla sağlık ve güvenlik önlemi alır, ayrıca olumlu duyguların olumsuz duyguları yok ettiğinin bilincinde olurlar.
Olumlu bakış açısı, pozitif duygular ve sahip olduğumuz yetiler, sarsıntılara ve zorluklara karşı koymamızda ihtiyaç duyduğumuz en gerekli bileşenlerdendir. Bu, neden mutlu olmak için çaba göstermemiz gerektiğinin de en önemli açıklamalarından biridir. Sadece neşeli olmak veya gülmek için değil, hayatımızdaki zorluklarla başa çıkmaya hazır olmak için pozitif bir bakış açısıyla yaşamamız gerekir.

Gerçek şu ki, pozitif bakış açısı, gerçekte kim olduğumuzu ortaya çıkarır. Çünkü doğamız gereği hepimiz saf pozitif varlıklarız. Ancak ne yazık ki, pozitifliğin gücünü kullanmak yerine, bunu görmezden geliyor ve karamsarlığa kapılıyoruz. Peki siz, pozitif bakış açısı oluşturarak, yaşamınızda sahip olmak istediğiniz herşeyi elde etme gücünüzün olduğunu biliyor musunuz?

pozitif-bakis-1.jpg

Düşünceleriniz, kelimeleriniz, tavrınız ve eylemleriniz, yaşamınızın olumlu ya da olumsuz yönde gidişatını etkileyen ve sadece sizin kontrol edebileceğiniz şeylerden ibarettir. Hedefinize gerçekten ulaşmak istiyorsanız, pozitif bakış açısını sürdürerek, tüm benliğinizle peşinden koşmalı ve başta kendi mazeretleriniz olmak üzere, her bir engelin üstesinden gelmelisiniz. Böylelikle, şimdi içinde bulunduğunuz durumun, tamamen düşünce yapınız ve hayata bakış açınızla ilgili olduğu bilincinde olmak suretiyle, her şeyde ve her an olumlu bakış açısını seçerek, hayatınızda büyük olumlu değişiklikler meydana getirebilirsiniz.

Pozitif ve negatif duygular
Pozitif psikoloji, ilk bakışta iyi zamanların bir ürünü gibi gelse de tam aksine uluslar sıkıntı içerisindeyken pozitif psikolojinin güçleri ve etkileri çoğalır. II. Dünya Savaşı’yla karşı karşıya kalan yetişkinler neden “Muhteşem Kuşak” olarak kabul ediliyor biliyor musunuz? Bizden farklı bir DNA yapısına sahip oldukları için değil, zor zamanlarla karşılaştıkları ve başa çıkmak için içlerindeki kadim güçleri ortaya çıkarabildikleri için.
Negatif duygular -korku, üzüntü ve öfke- dış tehditlere karşı ilk savunma hattımızdır ve bizi savaşa çağırırlar. Bu duygular, hayatta kalmamızı tehdit eden durumlara karşı birer uyarı olarak da yaşamda kalmamızı sağlarlar. Uyarı zilleri, adından da anlaşılacağı gibi, farkındalığımız için önemlidir ancak sorunlarımız için birer çözüm değildir. Yani tehdit ve mücadelelere karşı hayatta kalmamızın bileşenleri değillerdir. Hayatta kalmamızı sağlayan pozitif duygularımızdır.

Pozitif psikolojinin faydaları nelerdir?
Pozitif duygular, bizi iyi hissettirmenin ötesinde, derin bir amaç taşır. Evrimimizde büyük bir rolü vardır. Zihinsel, fiziksel ve sosyal kaynaklarımızı genişletir, zihinsel ve duygusal dayanıklılığımızı güçlendirirler. Bir tehdit ya da fırsat ortaya çıktığında da bu kapasitelerimizden faydalanma şansımız olur.
Bu duyguları inşa etmek ve sonraları için biriktirmek ancak huzurlu ve mutlu zamanlarda mümkündür. Pozitif psikoloji, olumlu duygular ve yetilerden oluşur. Arkasındaki bilimse bu duygu ve yetilerimizi ihtiyaç duyduğumuzda nasıl arttırabileceğimizi ve rezervlerimizden çağırabileceğimizi anlatır.
Olumlu insanlar sorunlarını geçici, kontrol edilebilir ve verilen duruma özgü olarak yorumlarlar. Pesimistler ise problemlerini ve hayal kırıklıklarını özellikle zararlı bir şekilde yorumlar. Otomatik olarak problemlerinin nedenlerinin kalıcı ve kişisel olduğunu düşünürler. “Bu sonsuza kadar sürecek, her şeyi altüst edecek, bu benim hatam.” gibi.

Uzun yaşam ve pozitif psikoloji
Optimizm ömrümüzü uzatabilir. Olumlu insanlar, pesimist insanlardan yüzde 19 daha uzun süre yaşarlar. Kötü olaylar gerçekleştiğinde, pesimistlerin depresyona yakalanma riskleri 8 kat daha fazladır. Bu, eğer bir pesimist iseniz, depresyona mahkum edildiğiniz anlamına gelmez. Bu, optimizmi beslemek, umut etme becerilerini geliştirebilmek için bir fırsattır ve bunun bilimsel yolları vardır. Pozitif Psikoloji’nin kurucusu Dr. Martin Seligman, bu konuyu “Öğrenilmiş Optimizm (Learned Optimizm)” adlı kitabında ele alır.
Mutlu insanlar, zorluklar ve acılar ile karşılaştıklarında, bunlarla daha iyi mücadele eder. Tehdit edildiklerinde daha fazla sağlık ve güvenlik önlemi alır, ayrıca olumlu duyguların olumsuz duyguları yok ettiğinin bilincinde olurlar.
Pozitif psikoloji geliştirmenin yolları
Peki, hayatımızdaki pozitif duyguları artırabilir miyiz? Kesinlikle! Olumlu duygular, ilişki konularında iyimserlik ve mutluluk; geçmiş, şimdiki zaman ve gelecek üzerine olabilir. Sırasıyla bu zaman dilimleriyle ilişkili duygular şunları içerir:

Geçmişle ilgili olumlu duygular:

Tatmin
Memnuniyet
Doyum
Gurur
Huzur
Şimdiki zamanla ilgili olumlu duygular:

Sevinç
Coşku
Sakinlik
Neşe
Zevk
Akışta olmak
Gelecekle ilgili olumlu duygular:

Umut
İyimserlik
İnanç
Güven

Kaynak:

Etiketler :