Hafızanızı güçlendirmek için yapmanız gereken bu baharatı 1 gram kullanmak... Her evde bulunması gereken mucizevi baharat...
Mutfakların sevilen baharatların biri olan ve yemeklere hem renk hem tat katan zerdeçal ile beyin gelişiminize katkı sunabilirsiniz. Beyne iyi gelen ve hafızayı tam işleyen bir hale getiren zerdeçal, az miktarda kullanılırsa da büyük bir etki yaratıyor.
Güçlü bir hafıza için yediğimiz içtiğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekiyor. İleri yaşlarda görmeye alışkın olduğumuz unutkanlık sorunu ise artık genç yaşlarda da karşımıza çıkıyor. Unutkanlığın önüne geçmek ve hafızayı geliştirmek için beslenme büyük bir öneme sahip.
Unutkanlığa neden olan alışkanlıklar nedir?
Unutkanlıkla mücadele etmek için ilk olarak kızartılmış besinlerden uzak durmalısınız.
Hazır ve dondurulmuş gıdaların beyne olumsuz etkisi de unutulmamalı.
Alkol tüketimi beyni çok kötü etkileyen diğer bir faktör.
Hareketsizliğin de unutkanlığa yol açtığı unutulmamalı. Düzenli ve tempolu yürüyüşlerin, yaşam kalitesi üstündeki pozitif etkisi atlanmamalı.
Zerdeçal ne işe yarar?
Tayvan'da yapılan araştırma, kahvaltıda bir gram zerdeçal tüketmenin diyabetin ilk evresinde ve bilişsel becerilerinde azalma riski bulunan kişilerin hafızasını güçlendirdiğini ortaya koydu.
Diyabet teşhisi koyulan 60 yaşın üzerinde kadın ve erkeklerin katıldığı araştırmada, bilim adamları zerdeçalın hafızaya etkisini araştırdı. Katılımcılar kahvaltıdan önce ve saatler sonra hafıza testine tabi tutuldu.
Kahvaltıda bir gram zerdeçal tüketen katılımcılar, testlerde daha başarılı oldu. Araştırmanın sonuçları, Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlandı. Daha önceki araştırmalar, orta yaşlı diyabet hastalarının beyin hacmi kaybına daha yatkın olduğunu, bunun sonucunda da hafıza ve düşünme becerilerini kaybetme riski taşıdıklarını ortaya koymuştu.
Zerdeçalın faydaları neler?
Zerdeçal, sağlık üzerinde çeşitli potansiyel faydaları olan bir baharat. İşte zerdeçalın faydaları...
Antioksidan özellikler: Zerdeçal, içerdiği curcumin adlı bileşik nedeniyle güçlü antioksidan özelliklere sahip. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltabilir ve yaşlanma sürecini yavaşlatabilir.
Anti-enflamatuar özellikler: Curcumin, zerdeçalın en önemli aktif bileşeni ve güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir. Enflamasyon, birçok hastalığın temelinde yer alan bir süreç ve zerdeçalın anti-enflamatuar etkileri, inflamatuar durumların azalmasına yardımcı olabilir.
Bağışıklık sistemini destekleme: Zerdeçal, bağışıklık sistemini güçlendirmeye destekte bulunabilir. Antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir savunma mekanizması oluşturmasını sağlayabilir.
Sindirim sağlığını destekleme: Sindirim sistemi üzerinde rahatlatıcı etkileri bulunan zerdeçal, sindirim problemlerini azaltabilir ve mide sağlığını destekleyebilir.
Kalp sağlığını destekleme: Zerdeçal, kalp sağlığında kullanılabilir. Kan basıncını düşüren curcumin, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve kalp-damar sağlığına olumlu etki edebilir.
Eklem sağlığını destekleme: Zerdeçal, eklem sağlığını destekleyebilir. Anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, eklem iltihaplarını azaltabilir ve eklem rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletebilir.
Zerdeçalın yüksek dozlarda alımının sağlığa zararlı olabileceği unutulmadan dozunda alınmalı. Hatta doktor kontrolünün ardından kullanılması da daha iyi olabilir.