Giysilerinizi yıpratmadan nasıl yıkarsınız?

Giysilerinizi yıpratmadan nasıl yıkarsınız?
Hepimizin sonsuza dek sürmesini dilediğimiz favori bir giyim eşyası vardır: inanılmaz bir konserden kalma tişört, büyükannenin sana verdiği kazak ya da Fransa'da küçük bir butikten aldığın mayo. Ancak lekeler, yırtıklar ve yıpranmış noktalar herhangi bir giysinin ömrünü sınırlayabilir ve giysilerinizi yıkamak yalnızca süreci hızlandırır.

Tişörtünüzün ömrünü uzatın

Gömleklerinizin solmasından ve egzersiz kıyafetlerinizin yıpranmasından bıktıysanız, çamaşır yıkama alışkanlıklarınızı daha uzun ömürlü olacak şekilde değiştirin. Bunu yapmak için öncelikle giysilerin neden solduğunu ve bozulduğunu bilmeniz gerekir.

Kumaşlarınızı tanıyın

camasir-yikama1.jpg

Farklı giysiler farklı nedenlerle yıpranır. Konfeksiyon Endüstrisi 411'de ders veren, 25 yıllık deneyime sahip hazır giyim üreticisi Lana Hogue, "Gerçekten farklı iki elyaf ailesi var" diyor . “Doğal lifler var, sentetik lifler var. Ve hepsinin farklı bakıma ihtiyacı var.” Doğal elyaflar arasında pamuk, keten ve yün bulunurken, sentetik elyaflar naylon, polyester, spandeks ve diğer ağır işlenmiş kumaşları kapsar. Her kategori, aklama sürecinin farklı bölümlerine duyarlıdır.

Çoğunlukla spor giyimde bulunan sentetik elyaflar ısıya ve yağa karşı özellikle hassastır. Hogue, "Kurutucudan gelen ısı birçok giysiyi pişirebilir" diyor. Koşu şortları ve spandeks pantolonlar gibi şeyler, sıcak kurutucuya çok sık maruz kaldığında yapısını kaybeder.

Kadın mayoları gibi bazı sentetik elyaflı giysiler özellikle savunmasızdır. Bu giysileri potansiyel olarak mahvetmek için kurutucuya yalnızca bir kez gitmesi yeterlidir. Ayrıca losyonun içindeki yağlar sayesinde çok fazla güneş kremi kullanırsanız elbiseler daha çabuk bozulabilir.

camasir-yikama2.jpg

Pamuk şeklini sentetik elyaflardan daha iyi korur ancak renk solmazlığı neredeyse aynı değildir: Su ve çamaşır makinesinin sürtünmesi renk tonlarının solmasına neden olur. Rengi daha uzun süre korumak için Hogue, “Siyah bir gömlek ararken pamuk-polyester karışımını arayacağım. Herhangi bir miktardaki polyester o siyah rengin korunmasına yardımcı olacaktır.”diyor.

Aslında, karışımlar en iyisini elde etmeye yardımcı olur. Polyester, rengin korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra pamuğun çok fazla çekmesini de önleyecektir. Bu arada pamuk, polyesterin kurutucuda kolayca parçalanmasını önleyecektir.

Giysinizin ne tür kumaştan yapıldığını biliyorsanız, onun güçlü ve zayıf yanlarını kullanarak çok daha iyi hareket edersiniz.

Bakım talimatlarını okuyun (ciddi olarak)

Hemen hemen her giysi parçasının, ona tam olarak nasıl bakım yapacağınızı anlatan bir etiketi vardır ve bunu okumalısınız! (Muhtemelen bunu zaten biliyorsunuzdur, ancak dürüst olun: Bunu gerçekten yapıyor musunuz?) Bu etiket, eğer o öğenin mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasını istiyorsanız, nereden başlayacağınız ve ne yapmamanız gerektiği konusunda size gerçekten iyi bir fikir verecektir. Etiketinizde yalnızca semboller varsa Primer'ın bu grafiği bunların ne anlama geldiğini açıklıyor.

Ayrıca Hogue şunları söylüyor: “Makinede hassas yıkama ile elde yıkama arasında hiçbir fark yok. Çok agresif bir çamaşır makineniz olmadığı sürece, elde yıkanan bir giysiyi çamaşır makinenize hafif bir programda atabilirsiniz ve bu genellikle sorun değildir. Yıkama sırasında başka eşyaların etrafına dolanabilecek askıları veya diğer parçaları olan hassas giysilere dikkat edin. Bu eşyaları kontrol altında tutmak için hassas eşyalar için fermuarlı bir file çantaya koyabilirsiniz..

Kalıcı olmasını istediğiniz şeylere ekstra özen gösterin

camasir-yikama.jpg

Etikete baktınız, kumaş türünü ve talimatlarını not ettiniz ama yine de ürünün mümkün olduğu kadar uzun süre dayanacağından kesinlikle emin olmak istiyorsunuz. Hogue, aşağıdaki ipuçlarının uzun bir yol kat ettiğini söylüyor.

Daha az sıklıkta çamaşır yıkayın: "Koyu kıyafetlerimi açık renkli çamaşırlarım kadar sık ​​yıkamıyorum çünkü onlar kadar kir göstermiyorlar" diyor. Doğal kumaşlar ne kadar sık ​​yıkanırsa renklerini daha hızlı kaybederler; bu nedenle, bir şeyi daha az sıklıkta yıkamaktan kurtulabiliyorsanız (örneğin, fanila giyiyorsanız) bunu yapın. Kot pantolon gibi cilde giyilen eşyaları, mikropları öldürmek için çok fazla çamaşır yıkamadan dondurucuya koyabileceğinizi söylüyor.

Renklileri tersten yıkayın : Renkli pamuklu kıyafetleri yıkamaya gittiğinizde önce ters çevirin. Renk kaybı su ve sürtünmeden kaynaklanır ve bir öğeyi ters çevirerek en azından denklemin sürtünme kısmını azaltabilirsiniz. Bu adım sentetik kumaşlar için daha az önemlidir.

Isıdan kaçının (özellikle sentetikler için) : Sentetik kumaşlar için ısı bir numaralı düşmandır. Pamuk-polyester karışımından yapılmış ürünler bile yüksek ısıda kurutucuya girmemelidir. Hogue, "Kurutucudaki yüksek ısıya dayanabilen tek şey keten, pamuk ve kenevirdir" diyor. Geriye kalan her şey düşük ısıda veya daha iyisi çamaşır ipinde kurumalıdır.

İpte kurutmayı deneyin : Hogue, "Eğer tüm kıyafetlerinizi ipte kurutursanız, çok daha uzun süre dayanırlar" diye vurguluyor ancak bunun çoğumuz için gerçekçi olmadığını da kabul ediyor. Bu nedenle, pes edip her şeyi kurutucuya atmak yerine, gerçekten korumayı önemsediğiniz birkaç parçaya ekstra özen gösterin. "Asla giymek istemediğiniz favori kıyafetleriniz varsa,onları daima asarak kurutun" diyor. "Bu şekilde çok daha uzun süre dayanacaklar."

Etiketler :