Gebelerde Varis Gelişimi
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, kadınların yüzde 30'unda görülen varislerin özellikle hamilelik sırasında ortaya çıktığını söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, kadınların yüzde 30'unda görülen varislerin özellikle hamilelik sırasında ortaya çıktığını söyledi.
Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, normalde görülmeyen bacak toplar damarlarının, geniş ve büküntülü şekilde ortaya çıkmasına varis denildiğini kaydetti. Genel olarak daha önce varis bulunmayan kadınların yüzde 15- 20'sinde hamilelik esnasında varis geliştiğini aktaran Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Varisin yüzde 70-80'i gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkar. Gebeliğin ilk aylarında veya haftalarında daha sık görülmesinin en önemli nedeni bu dönemde salınan yüksek hormondur. Gebede varis gelişimine en büyük katkıyı, rahim adalelerini gevşeten hormon (progesteron) yapar" dedi.
KAN GERİ KAÇAR
Bu hormonun aynı etkiyi toplar damar duvarında da gösterdiğini, damar duvarı adalelerini gevşeterek genişlemesine yol açtığını anlatan Prof.Dr. Gölbaşı, "Buna bağlı olarak toplardamarların içerisindeki kanın geri kaçmasını önleyen kapakçıklar bozulur. Varis gelişimine yol açan en önemli mekanizma ise bozulan kapakçıkların kanı geri kaçırmasıdır" diye konuştu.
3 AYDA YOK OLUYOR
Prof. Dr. Gölbaşı, hamilelik esnasında varislerin kendini çok çeşitli şekillerde gösterebildiğini, en sık baldır ve diz arkası bölgelerde lokalize olabildiği gibi her iki bacağın tamamını kaplayan kılcal varisler şeklinde de olabildiğine dikkati çekti. Gebelikte görülen bu varislerin önemli kısmının doğumu takiben 3 aylık sürede kaybolduğunu anlatan Gölbaşı, "Ancak özellikle çok doğum yapmış kadınlarda kapakçıklarda kalıcı bozulmalar gelişebilmekte. Buna bağlı doğum sonrası ilerleyen yıllarda varisler gelişmektedir" diye konuştu.
VARİSLERİ ENGELLEMEK MÜMKÜN
Gebelerde varis oluşumunu engellenmesi için, ayakta uzun süreli sabit kalınmaması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Gölbaşı, "Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı, kilo alımından sakınılmalı, gün içerisinde sık sık bacaklar uzatılarak dinlendirilmelidir. Uyurken sol yana dönerek, rahmin ana toplardamarı sıkıştırması önlenmelidir. Bacak altına yükseltecek yastık konulmalıdır. Gün boyunca kanın bacakta göllenmesini engellemek için, diz altı hafif basınçlı varis çorapları giyilmeli. Beslenmeye özel önem verilmelidir, kabızlığı engellemek için bol sıvı alınmalı ve posalı gıdalar tüketilmelidir" dedi.
Erol AKKIR