Gaziantepli üretiyor güneş pişiriyor! Dünyanın da dört bir yanına gidiyor
110
Gaziantep'te, kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutmalık sebzelerin hazırlığı başladı.
210
Türkiye ve yurt dışına satılan bu ürünler, 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda kurutuluyor.
310
Sezonun açılmasıyla birlikte kentin yüksek kesimleri kurutmalıklarla renklendi.
410
Hasat edilen sebzeler, içleri çıkarıldıktan sonra iplere dizilerek güneşli yüksek tepelere asılıyor.
510
10-15 gün süren kurutma işleminin ardından sebzeler, paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor ve Türkiye'nin yanı sıra yurtdışına ihraç ediliyor.
610
Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kurutmalıklara olan ilginin arttığını, bu nedenle sebze ekim alanlarının genişlediğini belirtti.
710
Karayılan, "Kurutmalıklarımız, Gaziantep'ten dünyanın her yerine gidiyor. İhracat rakamlarımız da her geçen gün artıyor" dedi.
810
Ayrıca, patlıcan ve biber üretiminde rekoltenin geçen yıllara göre ciddi oranda arttığını da ifade etti.
910
Sebzeleri kurutma işlemi genellikle kadın üreticiler tarafından yapılıyor.
1010
Üreticiler, sabah erken saatlerde çalışmaya başlıyor ve sıcaklığın arttığı vakitlerde kurutmalıkların üzerini örtüyor.