Gaziantep'te, kış yemeklerinin vazgeçilmezi olan kurutmalık sebzelerin hazırlığı başladı.
Türkiye ve yurt dışına satılan bu ürünler, 40 dereceyi aşan sıcaklıklarda kurutuluyor.
Sezonun açılmasıyla birlikte kentin yüksek kesimleri kurutmalıklarla renklendi.
Hasat edilen sebzeler, içleri çıkarıldıktan sonra iplere dizilerek güneşli yüksek tepelere asılıyor.
10-15 gün süren kurutma işleminin ardından sebzeler, paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor ve Türkiye'nin yanı sıra yurtdışına ihraç ediliyor.
Gaziantep Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, kurutmalıklara olan ilginin arttığını, bu nedenle sebze ekim alanlarının genişlediğini belirtti.
Karayılan, "Kurutmalıklarımız, Gaziantep'ten dünyanın her yerine gidiyor. İhracat rakamlarımız da her geçen gün artıyor" dedi.
Ayrıca, patlıcan ve biber üretiminde rekoltenin geçen yıllara göre ciddi oranda arttığını da ifade etti.
Sebzeleri kurutma işlemi genellikle kadın üreticiler tarafından yapılıyor.
Üreticiler, sabah erken saatlerde çalışmaya başlıyor ve sıcaklığın arttığı vakitlerde kurutmalıkların üzerini örtüyor.