Fazla İçmekle Hiç İçmemek Vücutta Aynı Etkiyi Yapıyor! Uzmanlar Çocuklar ve Yetişkinlere "Bu Miktarı Aşmayın" Uyarısında Bulundu
Uzmanlar uzun zamandır çok fazla süt içmenin sağlığınız için iyi olduğunu söylüyor. Ancak araştırmalar aşırı süt tüketiminin tam tersi etki yarattığını ve hatta tehlikeli hastalıklara davetiye çıkarabildiğini gösteriyor.
Kahvede, kahvaltıda, öğle yemeği molasında yenen yoğurt, öğleden sonra bir sütlü kahve daha. Birçok insan süt sağlıklıdır diye düşünüyor ancak süt ve süt ürünlerinin imajı değişiyor. Uzmanlar çok fazla süt tüketilmemesini tavsiye ediyor. Peki günlük en fazla tüketilmesi gereken süt miktarı ne kadar olmalı?
GÜNLÜK TÜKETİLMESİ GEREKEN SÜT MİKTARI NE KADAR OLMALI?
Süt ve süt ürünleri kalsiyum, protein, vitaminler ve diğer eser elementler gibi birçok bileşeni içerir. Bunlar kemik gelişimi için önemlidir. Örneğin bir bardak sütte 250 miligram kalsiyum bulunur. Vücut, proteinin yanı sıra sütteki yağı da kolaylıkla işler ve enerjiye dönüştürür.
Yağın kalitesi özellikle tam yağlı sütlerde, yani en az yüzde 3,5 ve daha fazla yağ içeriğine sahip olanlarda yüksektir. Sütün yaşamın ilk yıllarında kemik oluşumunda birçok olumlu özelliğe sahip olduğu kanıtlanmıştır. Kolon kanseri, meme kanseri veya tip 2 diyabet gelişme riskini en aza indirir. Örneğin yoğurt, peynir, kefir ve krema sütten yapılır. Süt ve süt ürünlerinin çeşitliliği o kadar fazladır ki, her gün bunlardan birini veya birkaçını tüketmek oldukça olağan.
Ancak bu aynı zamanda sütün çok fazla tüketilmesine neden oluyor.
Uzmanlar, günlük tüketilen süt miktarının 250 mililitre olmasını önermektedir. Pek çok gıdada olduğu gibi burada da önemli olan ölçüdür. Buna sadık kalırsanız süt, önemli vitaminler ve eser elementler açısından sağlıklı bir kaynak olmaya devam edecektir.
FAZLA SÜT İÇİLDİĞİNDE VÜCUTTA NELER OLUYOR?
Çok fazla süt şekeri (laktoz) kronik iltihaplanmaya, bağışıklık yetersizliğine ve erken yaşlanmaya yol açar.
Bilim adamları bu nedenle kalsiyumun lahana ve brokoli gibi gıdalarla birlikte tüketilmesini öneriyor.