Evrenin Temelleri Sarsılıyor! Yerçekiminde Kozmik Bir Hata Olabilir
Einstein’ın genel görelilik teorisi, evrenin gizemli varoluşunu çözümleme, kara delikler ve küresel konumlama sistemleri gibi pek çok konuda yıllarca bilime ışık tuttu. Einstein’ın teorisi, uzay-zamanın eğriliğinin, yerçekimine neden olduğunu varsayar. Bilim insanları, milyarlarca ışık yılı genişliğindeki galaksi kümelerinde, bu teorinin yerçekimini tam olarak açıklamadığını keşfetti. Durumu “kozmik aksaklık” olarak adlandıran bilim insanları, anomaliyi çözümlemek için yeni bir araştırma başlattı.
YERÇEKİMİNDE %1’LİK FARK
Waterloo Üniversitesi’nden mezun olan Robin Wen, Journal of Cosmology and Astroparticle Physics dergisinde yayımlanan bir çalışmaya dahil oldu. Çalışmaya göre yerçekimi çok büyük ölçeklerde %1 oranında daha zayıf hale geliyor. Eğer yerçekimi Einstein’ın teorisine uygun davransaydı bu %1’lik fark olmamalıydı.
AKSAKLIĞIN KEŞFİ ÇALIŞMALARA IŞIK TUTACAK
Bu araştırma genel göreliliği tamamen geçersiz kılmıyor. Küçük ölçeklerde yerçekimini anlamada hâlâ doğru bir çerçeve sunuyor. %1’lik ayarlama küçük gibi görünse de bilim insanları için Einstein’ın teorisinin gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürecek kadar büyük bir fark. Araştırmacılar bu aksaklığın, evrendeki bazı kafa karıştırıcı davranışların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.