Ellerdeki Titremeye Dikkat !

Ellerdeki Titremeye Dikkat !
Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, 'ellerde titreme, hızlı kilo kaybı, aşırı terleme' gibi sorunların hipertiroidi belirtileri olabileceğini söyledi.Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, 'ellerde titreme, hızlı kilo kaybı, aşırı...

Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, 'ellerde titreme, hızlı kilo kaybı, aşırı terleme' gibi sorunların hipertiroidi belirtileri olabileceğini söyledi.

Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, 'ellerde titreme, hızlı kilo kaybı, aşırı terleme' gibi sorunların hipertiroidi belirtileri olabileceğini söyledi.

Hipertiroidizmin, tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu salgılanmasıyla oluşan bir hastalık olduğunu dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, bu hastalığa tirotoksikoz ismi de verildiğini söyledi. Özkan, "Bu hastalığın sebepleri graves hastalığı, toksik nodüler guatr, tiroiditi, aşırı iyot alımı, aşırı tiroid hormonu alımıdır. Hipertirodi rahatsızlığına sahip olanların büyük çoğunluğu graves hastasıdır. Hipertiroid probleminde guatr, sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, duygusal tutarsızlık, saldırgan tavır, sıkıntı, el ve ayaklarda titreme, vücudun ısınma hissi ve sıcaktan dolayı tahammülsüzlük, kilo kaybı, çarpıntı, taşikardi, nefes darlığı, kalp ritm bozukluğu, kalp ağrısı, kalp yetmezliği, saçlarda cansızlaşma ve dökülme, bağırsak problemleri,gözlerde çıkıntılık, kemik erimesi ve erkeklerde meme büyümesi durumları yaşanır. Bağışıklık sisteminde bozulma ile gerçekleşen ve hastaları çok rahatsız ederek yaşam kalitesini düşüren bu hastalık, hemen tedavi edilmelidir" dedi.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Hipertiroidinin, ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere üç şekilde tedavi edildiğini ifade eden Dahiliye Uzmanı Dr. Ümit Özkan, "Hastalığın ilaçla tedavisinde amaç, tiroid hormonlarını normal seviyeye indirmektir. İlaç tedavisi sık sık yapılan kontrollerle beraber genelde 9 ay-1 yıl sürer. İlaç tedavisi sırasında ateş ve boğaz ağrısı görülürse, doktora başvurmak gerekir çünkü bu durum vücutta lökositlerin azalmış olduğunun işareti olabilir. Tedaviden önce ilaçlar kesilir, tedavi sonrası yeniden başlanır. Eğer hastada guatr büyükse ya da çapı büyük olan bir sıcak nodül bulunuyorsa genelde cerrahi operasyon önerilir. Hastanın hormonları ilaç tedavisiyle normal seviyeye getirildikten sonra, ameliyatla tiroid bezinin bir bölümü ya da tamamı alınır. Hipertiroidi tedavi edilmezse hastada kilo kaybı devam eder; kalpte ritim bozukluğu, kalp yetmezliği ve bir iltihap veya enfeksiyon sırasında tiroid krizi, şok ve ölüm oluşur. O nedenle, hipertiroidi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır" diye konuştu.