Dünyanın ilk yoktan var edilen "havadan" protein üreten fabrikası Finlandiya'da açıldı
Bu protein türü, yüksek protein içeriğine sahip süt ürünlerinin yerini alabilecek geniş bir potansiyele sahiptir.Besleyici ve evrensel protein üretimine yönelik dünyanın ilk ticari tesisi Finlandiya'da açıldı . Solar Foods'ta buna "solar protein" deniyor.
Havadan ve sürdürülebilir enerjiden besin açısından zengin ve çok yönlü protein üretmeye yönelik dünyanın ilk ticari ölçekli fabrikası Finlandiya'da kapılarını açtı ve arkasındaki girişim, mikrop yapımı gıdalarını bu yılın sonlarında ABD'de piyasaya sürmeyi hedefliyor. Solar Foods, 2032 yılına kadar 100 milyon ABD doları değerinde olması beklenen, gelişen 'hava-protein' pazarında pole pozisyonu için yarışan az sayıdaki şirketten yalnızca biri.
Solein adı verilen protein (hayır, soylent yeşili değil; sol ar-prot ein ), bu yaratılışın arkasında Solar Foods'u kuran Pasi Vainikka ve biyosüreç bilimcisi Juha-Pekka Pitkänen'in buluşudur. Pitkänen, toprakta yaşayan ve enerji için hidrojeni oksitleyen tek hücreli mikropların varlığını biliyordu ve bunların toplanıp hücresel gıda üretmek için kullanılabileceğinden emindi.
Sıçan (kırmızı) ve fare (yeşil) nöronlarının bir karışımı, hibrit beyindeki dairesel koku işleme merkezlerini oluşturdu.
İkili, mikrobiyal türün ve kökeninin tam olarak gizli kalmasını sürdürürken (bu şaşırtıcı değil, alternatif gıda üretimine yönelik gelişen bu endüstride kazanılacak çok para var) Baltık Denizi kıysına yakın bir yerde bulunduklarını açıkladılar.
Fermantasyon ve kurutmanın ardından ortaya çıkan sonuç, "hafif bir aromaya" ve "çılgınlık ve kremsiliği ima eden umami notalarına" sahip olduğu bildirilen sarımsı bir tozdur. Bu nedenle, yüksek proteinli süt ürünlerine alternatif olarak geniş bir potansiyele sahiptir.
Belirtildiği gibi, besleyici ve evrensel protein üretimine yönelik ilk ticari tesis Finlandiya'da açıldı. Solar Foods şirketi tarafından piyasaya sürüldü ve ürüne "solar protein" adı verildi.
İlginç bir şekilde bu besin, karbondioksit, hidrojen ve oksijenle beslenen mikroplar tarafından üretiliyor. Fermantasyon ve kurutmanın ardından, "hafif bir aromaya" ve "cevizli ve kremsi bir tada işaret eden umami notalarına" sahip sarımsı bir toz elde edilir.
Bu protein türü, yüksek protein içeriğine sahip süt ürünlerinin yerini alabilecek geniş bir potansiyele sahiptir.
Birçoğumuz için artan yiyecek fiyatları veya yumurta fiyatları, gıdaya erişimdeki ana sıkıntımız olabilir; ancak biz şanslıyız. Dünya çapında, 2019'da 122 milyon olan uzun süreli açlık sayısının 2022'de yaklaşık 800 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.
Bu arada hayvana dayalı tarım, sera gazı emisyonlarının yaklaşık %30'unu ve gezegenin tüm su kullanımının %70'ini oluşturmanın yanı sıra arazi bozulmasına, su yollarının kirlenmesine ve yoğun orman temizliğine de neden oluyor. Daha sonra, ortaya çıkan H5N1 kuş gribi tehdidi gibi zoonotik hastalıkları da hesaba kattığınızda , modern gıda üretim yöntemlerinin bir daha nasıl sürdürülebilir olacağını görmek zorlaşıyor.
Özellikle şu anda gezegene her yıl yaklaşık 73 milyon yeni insan eklediğimizi düşünürsek.
Bu da şu soruyu akla getiriyor: Gezegene daha fazla zarar vermeden herkese yetecek kadar yiyeceği nereden bulacağız? Yiyecekleri yoktan var etmemiz mi bekleniyor? Aslında evet.
Solar Foods, bu devrim niteliğinde ve ileri görüşlü yeni pazarda hak iddia etmek (ya da daha doğrusu biftek) için yarışan yenilikçi gıda biyoteknolojisi girişimlerinden sadece bir tanesi. Havadan yiyecek yetiştirmenin bu yolu aslında ilk kez 1970'lerde NASA tarafından astronotların oksijen kaynaklarından yenilebilir besinler elde etmek için kullanıldı, ancak yaklaşık 15 yıl öncesine kadar neredeyse tamamen unutulmuştu. (Bu hiç de sürpriz değil: 1970'lerdeki 'alternatif gıda' pazarı sınırlı sayıda sahte etten oluşuyordu ve "iklim değişikliği" kelimesi ilk kez 1975'te basıldı.)
Air Protein yaptığı açıklamada, "Hayvancılığın 'emzirme aşamasından sığır filetosuna' geçmesi için iki yıla ihtiyacı var" dedi. "Hava eti, bira veya yoğurt yapımına benzer bir fermantasyon süreciyle birkaç saat içinde üretilebilir."
Dünyanın mikroplarla dost olmaya ve geleneksel proteinin yerini almaya hazır olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak Haziran 2023'te Singapur restoranı Pico ile yapılan işbirliğinin ürünü olan Solein çikolatalı dondurmayla dolu bir dondurucuya hayır demeyiz.
O zamanlar Şef Mirko Febbrile, "Bu çikolatalı gelatoda süt ürünlerini Solein ile değiştirerek, kremalı yapısından ödün vermeden vegan bir dondurma yapmayı başardık" dedi. Daha fazla örnek aşağıda.
Uzay ajansı NASA tarafından ilk kez 1970'lerde "havadan" gıda yetiştirme yöntemi