Dünya Mutluluk Raporu Yayınlandı: Türkiye Kaçıncı Sırada?

Her yıl Birleşmiş Milletler'in Dünya Mutluluk Günü'nde yayınlanan Dünya Mutluluk Raporu'nun bu seneki sonuçları belli oldu. Beklenen bir şekilde, İskandinav ülkeleri yine mutluluğu domine ediyor.

Bu yılki raporda öne çıkan bir detay ise yaş gruplarına göre yapılan ayrımlar oldu. Maalesef bazı ülkelerde gençler arasında yaşam memnuniyeti düşüşe geçmiş durumda.

2012'den beri her yıl 20 Mart'ta yayınlanan rapor, 140'tan fazla ülkeyi kapsıyor. Gallup, Oxford Refah Araştırma Merkezi ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan raporda, insanların hayatlarını ne kadar değerli bulduklarına dair anketler esas alınıyor.

Dünya Mutluluk Raporu'nun kurucularından John Helliwell, Finlandiya'nın başarısını, sokakta düşürülen cüzdanların geri verilmesi, insanların birbirine yardım etmesi, sağlam sağlık ve eğitim sistemi gibi faktörlere bağlıyor. Helliwell, Finlandiya'nın mutlu göçmenlere de ev sahipliği yaptığını ve bu mutluluğun yeni gelenlerle de paylaşıldığını söylüyor.

Rapor, mutluluğu altı temel değişkenle açıklıyor: Kişi başına düşen GSYİH, sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk algısı.

İşte dünyanın en mutlu ülkeleri:

1. Finlandiya

2. Danimarka

3. İzlanda

4. İsveç

5. İsrail

6. Hollanda

7. Norveç

8. Lüksemburg

9. İsviçre

10. Avustralya

2023 raporunda 106. sırada yer alan Türkiye, 2024 raporunda 98. sıraya yükseldi.

143 ülkenin yer aldığı raporda, Afganistan mutluluk sıralamasında dünyanın en düşük sıralamasında yer alan ülke oldu.

Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo da son sırada yer aldı.

2021-2023 yıllarını kapsayan Dünya Mutluluk Raporu, bazı çarpıcı bulgulara yer veriyor. Rapora göre, dünya genelinde kadınlar erkeklerden daha fazla olumsuz duygular yaşıyor.

Olumlu duygularda ise büyük bir değişim göze çarpmazken, gençlerin yaşlılara kıyasla daha mutlu olduğu görülüyor.

Küresel mutluluk eşitsizliği de son on yılda tüm bölgelerde artmış durumda. Bu artış, bölgeler arasında eşitsizlikleri derinleştiriyor.

Kuşaklar arası mutluluk değerlendirmesi de dikkat çekici. 1965'ten önce doğanlar 1980'den sonra doğanlara kıyasla yaşamdan daha memnun görünüyor.