Diyarbakır’da düzenlenecek karpuz yarışması için 25 kilogram ve üzerindeki 64 karpuz, soğuk hava deposunda korunuyor.
Karpuzlar, merkez Yenişehir ilçesindeki Et ve Süt Kurumunda tartıldıktan sonra depoya alındı. 28 Eylül’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılacak etkinlikte yarışacaklar.
Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır’ın Türkiye’nin önde gelen karpuz üretim merkezlerinden biri olduğunu belirtti.
Diyarbakır karpuzunun özel bir bakımla Dicle Nehri kenarında su seviyesindeki kumlu topraklarda güvercin gübresi kullanılarak yetiştirildiğini anlatan Atalar, şunları kaydetti:
"Bu usulle çok fazla yetiştiren kalmadı. Fakat geleneksel usullere bağlı olarak yine aynı bölgelerde, Dicle Nehri kenarındaki topraklarda özel bir bakımla Diyarbakır karpuzu, özellikle 'sürme' çeşidi yetiştiriliyor. Bu üretimi yapan 10-12 üreticimiz kaldı. Ticari olarak hak ettiği değeri bulamadığı için yetiştiriciler de geleneksel karpuz yönteminden ticari karpuza döndüler. (Sürme çeşidi) Çok kıymetli bir çeşit. Diyarbakır salnamelerinde ismi geçen yaklaşık 1000 yıldır tohumu kullanılan bir çeşit. Dolayısıyla çok önemli bir değer olması nedeniyle biz de bunun yaşatılması için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz."
Atalar, “Sürme”, “Pembe”, “Ferik”, “Beyaz Kış” ve “Kara Kış” gibi geleneksel karpuz çeşitlerinin genetik yapıları ve yetiştirme teknikleriyle 50 kilogramı aşabildiğini ifade etti.
Özellikle "sürme" karpuzunun bin yıllık tohumunun önemine değinen Atalar, geleneksel üretimin devamı için çaba gösterdiklerini belirtti.
Bu yılki karpuzların geçen yıla göre daha ağır olduğunu söyleyen Atalar, üreticilere fide, ilaç ve gübre desteği sağlandığını, teknik kontrollerin düzenli yapıldığını aktardı.
Yarışmada verilecek ödüllerle de üreticiler teşvik ediliyor.
Bismil ilçesinde karpuz yetiştiren Mehmet Atlı, bu yılki verimden memnun olduğunu, ancak ticari getirinin azaldığını belirtti.