Dikkat Gençler! Abur Cubur Beyninizde Kalıcı Hasar Bırakabilir!
Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, sıçanlar üzerinde yaptıkları deneyde, ergenlik dönemindeki beslenmenin beyin fonksiyonları üzerindeki etkisini inceledi. Deneyde iki grup sıçan kullanıldı. Bir grup yağ ve şeker ağırlıklı abur cubur ile beslenirken, diğer grup sağlıklı yiyeceklerle beslendi.
Abur cubur ile beslenen sıçanlar, hafıza testlerinde zorlandılar. Birkaç gün önce gördükleri nesneleri ve yerlerini hatırlayamadılar. Sağlıklı beslenen grupta ise böyle bir durum gözlemlenmedi.
Abur cubur ile beslenen sıçanlar daha sonra 30 gün boyunca sağlıklı beslenseler bile hafızalarında herhangi bir iyileşme olmadı. Bu durum, ergenlikteki beslenmenin beyin üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.
Araştırmada, abur cubur ile beslenen sıçanların beyinlerinde asetilkolin sinyallerinde bozulma olduğu tespit edildi. Asetilkolin, öğrenme, dikkat ve hafıza için kilit öneme sahip bir nörotransmitterdir. Alzheimer gibi hastalıklarda da asetilkolin seviyesi düşüktür.
Araştırmacılardan Anna Hayes, "Asetilkolin sinyali, hayvanların olayları kodlamalarını ve hatırlamalarını sağlayan bir mekanizma ve insanların geçmişteki olayları hatırlamasını sağlayan 'epizodik belleğe' benziyor. Yağlı ve şekerli diyetle büyüyen hayvanlarda bu sinyalin gönderilmediği anlaşılıyor." diyor.
Nörolog Scott Kanoski ise, "Sadece bu çalışmada değil, yakın zamanda yaptığımız diğer bazı çalışmalarda da abur cubur diyetiyle büyüyen sıçanlarda hafıza bozuklukları meydana geldiğini ve bunların ortadan kalkmadığını gördük." diyor.
Bu sonuçların insanlar için de geçerli olup olmadığı henüz bilinmiyor. Ancak Kanoski, ergenlik döneminin beyin gelişimi açısından çok hassas bir zaman olduğunu ve bu dönemde yapılan beslenme hatalarının kalıcı hasara yol açabileceğini vurguluyor.
Kanoski, "Ne yazık ki yetişkinlik döneminde telafi edilebilen bazı şeyler, çocukluk döneminde yaşandığında telafisi daha zor oluyor." diyerek ebeveynleri ve gençleri uyarıyor.