Deprem çantasında olmazsa olmaz yiyecekler hangileri? Deprem çantasındaki hayat kurtaran bu gıdalar ne işe yarıyor?
Uzmanlar tarafından da deprem çantasının ne kadar önemli olduğu defalarca tekrar edildi. Deprem sonrasında ilk 72 saati kurtarabilen deprem çantasında bulunması gereken yiyecekler ise ayrı bir konu. Kuru olması, çabuk bozulmaması ve tok tutması istenen yiyecekler neler? Bu yiyeceklerin genel özellikleri neler? İşte deprem çantasında olması gereken 8 gıda...
Deprem çantasına hangi gıdalar konulmalı?
Aç ve susuz kalmamak, çevredeki insanlarla iletişimi koparmamak için deprem çantası hazırlanmalı. Doğal afetlerin yıkıcı etkisine gıda noktasında son vermek için deprem çantasında bulunabilecek dayanıklı yiyecekler şunlar olmalı:
1. Kuruyemiş
Deprem çantasında mutlaka kuruyemiş koymalısınız. Kuruyemişler, uzun ömürlü ve tok tutan yiyecekler arasında. Çok ağır olmayacak şekilde, paketli ya da kavanoz içinde kuruyemişlerinizi koruyabilirsiniz.
Çantanızı bazen kontrol edip kuruyemişte bozulma var mı diye bakmalısınız. Olası bir doğal afette tok tutan kuruyemişler, açlığınızı bir süre yatıştıracaktır.
2. Bisküvi
Birkaç paket bisküviyi deprem çantanıza ekleyebilirsiniz. Aile bireylerinin sayısına göre, paketli ve ezilmeyen bisküvileri seçilebilir.
Son kullanma tarihine dikkat ederek koyacağınız bisküviler, lifli tercih edilmeli. Lifli bisküviler, tok tutma ve enerji verme özelliğine sahip. Çantanın üst kısmında bisküviler yer alırsa ezilme riskleri de ortadan kalkar.
3. Su
Hayati önem taşıyan su, kan dolaşımını dengelemek, vücut fonksiyonlarını kontrol etmek için mutlaka deprem çantasında yer almalı.
Su kaybını önlemek için pet şişe sular deprem çantasına konmalı. Susuzluktan kaynaklı acı kayıpların yaşanmaması için kişi sayısına göre su ekleyebilirsiniz.
4. Meyve suyu
Meyve suyu da su kaybını önlemek için kullanılabilir. Kan şekerini dengeleyecek ve enerji verecek meyve suları, deprem sonrası kurtarıcı olabilir.
Bölgede yemek imkanı sağlanana kadar çocuk ve yetişkinler meyve suyuyla birkaç saat tokluk sağlayabilir.
5. Konserve yiyecekler
Depremin etkisini hafifletmek için mutlaka her evde deprem çantası hazır olmalı. Deprem sonrasında çocukların ve yetişkinlerin açlığını gidermek için konserve yiyecekler kullanılabilir.
Konserve yemeklerin son kullanma tarihine de dikkat edilmeli. Konserve barbunya, ton balığı, salata gibi yiyecekler tansiyonu dengeleyecek faydaya da sahiptir.
6. Protein barlar
Deprem sonrasındaki korkuya bağlı olarak insanlarda enerji kaybı ve tansiyon düşüklüğü yaşanır. Tansiyon ve şeker düşüşünün önüne geçmek için deprem çantasına protein içeren gıdalar da ekleyebilirsiniz.
Protein içeren gıdalardan paketli ve bar şeklinde olanlar, deprem çantasında mutlaka olmalı. Kişi sayısına göre enerji barı yahut meyveli gofretler tercih edebilirsiniz.
7. Tahin ve pekmez karışımı
Depremlerden etkilendiğimizde korku ve yorgunluk ile bedenin savaşması söz konusu olur. Böyle olduğunda vücuda enerji veren ve sağlıklı düşünmeyi sağlayan besinler alınması önemli.
Olumsuz anlarda tahin ve pekmez karışımı, kişilere enerji verecek bir besin olarak dikkat çeker. Tahin ve pekmez karışımı özellikle soğuk havalarda vücut sıcaklığını korur, bazı hastalıklara karşı savaşır.
8. Tuzlu krakerler
Tuzlu çubuk kraker gibi paketli ürünler, deprem çantası için hayati ürünlerden demek mümkün. Tansiyon düşüklüğüne engel olmak için bunlardan yararlanabilirsiniz. Ani acıkma ve korku anlarında da çubuk kraker tansiyonu dengelemeye yarar.
Çocukların açlığını bastırmak ve yetişkinlerin tansiyon dengesini sağlamak için bolca tuzlu çubuk kraker çantalara konulmalı. Uzun ömürlü ve tok tutucu oldukları için deprem çantalarının vazgeçilmezleri arasında tuzlu çubuk krakerler bulunuyor.