Çorumlu Fizik Mühendisi parayı çiftlikten buldu

Çorumlu Fizik Mühendisi parayı çiftlikten buldu
Çorum'da fizik mühendisi Nilgün Kantar, Çorum’da kurduğu çiftlikte günlük 1,5 ton süt üretiyor; kimyasal yerine kedilerle haşere mücadelesi yaparak sürdürülebilirlik sağlıyor.

Çorum’da yaşayan 48 yaşındaki fizik mühendisi Nilgün Kantar, kurduğu çiftlikte günde ortalama 1,5 ton süt üretiyor. Hacettepe Üniversitesinden fizik mühendisliği mezunu olan Kantar, bir süre sektörde çalıştıktan sonra annesinin vefatıyla köyüne dönüp çiftlik kurmaya karar verdi.

orumlu-fizik-muhendisi-parayi-ciftlikten-buldu4.jpg

Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) 2015'te yüzde 65 hibe desteği alarak "Beyhan Süt Üretim Çiftliği" projesini hayata geçirdi. Almanya’dan 84 büyükbaş hayvan getirerek 2017 yılında süt üretimine başlayan Kantar, bugün 250 büyükbaş hayvanla üretime devam ediyor. Çiftlikte üretilen süt, anlaşmalı bir fabrikaya teslim ediliyor.

KEDİLER HAŞARE AVINDA

Kimyasal ilaçlama yapılmayan tesiste haşerelerle mücadelede 35 kedi görev alıyor. Kediler, inek sütüyle ödüllendiriliyor.

orumlu-fizik-muhendisi-parayi-ciftlikten-buldu1.jpg

Nilgün Kantar, çiftlikte sabır ve titizlikle çalıştıklarını belirterek şunları dile getirdi:

"Bu işletmeyle ben annemin adını yaşattığıma inanıyorum. İnşallah sonsuza kadar da yaşar. Zaman zaman motivasyonumuz düştü. İnsanların olumsuz düşünceleriyle karşılaşabiliyoruz. Kadın olmamdan kaynaklı, 'sen yapamazsın, bu iş erkek işi' diyenler oldu. Ben kadınların bu işte daha başarılı olacağı kanaatindeyim. Çok zorlandım. Bir buçuk metre karda çalıştığımız da oldu, jeneratörümüzün arıza verdiği de oldu, gece su motorları arıza verdi. Hayvanların doğumları oluyor. Çalışan bulamadığım dönemler de oldu. Bunlar zorluk ama aynı zamanda imtihan. Yaradan'a sığınıyorsunuz ve Allah da size yardım ediyor."

aa-20241125-36287228-36287227-fizik-muhendisi-kadin-kurdugu-ciftlikte-gunluk-15-ton-sut-uretiyor-001.jpg

GÖZLÜKÇÜYÜ KAPATIP GELDİ

Baba İlhan Kantar ise kızının yardım çağrısı üzerine Ankara'daki gözlükçü dükkanını kapatarak köye döndüğünü anlattı.

Çiftliğin kurulmasında devlet katkısının çok önemli olduğuna dikkati çeken Kantar, şöyle konuştu:

"Bana göre üretim yapmak bir ibadettir. Çalışanı Allah sever. Biz de burada devletimizin yardımıyla üretime devam ediyoruz. Esnafa, sanayiciye, köylüye, etrafa faydamız var. Biz üretirsek, güçlü olursak kimseye boyun eğmeyiz. Allah devletimize, Cumhurbaşkanımıza, milletimize zeval vermesin"

orumlu-fizik-muhendisi-parayi-ciftlikten-buldu2.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)