Çöpe atılan hazine!
Mutfakta sıklıkla göz ardı edilseler de bu yeşil filizler daha fazla ilgiyi ve tabağınızda bir yeri hak ediyor.

Pancar yaprakları faydalı maddelerle doludur. A, C ve K vitaminleri açısından zengin olmasının yanı sıra potasyum, demir, magnezyum gibi önemli mineralleri de içerir. Özellikle antioksidan özelliği bulunan ellajik ve kafeik asitler ile iltihap giderici özelliğe sahip alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen omega-3 yağ asidini içermesi nedeniyle oldukça değerlidir.
Bu bileşikler sayesinde pancar yapraklarının tüketimi, birçok kronik hastalığın gelişimiyle ilişkili bir durum olan oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki hiçbir besin tek başına kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlamaz ancak bu besinleri içeren dengeli bir beslenme sağlığa büyük katkı sağlar.
PANCAR YAPRAKLARI NASIL HAZIRLANIR?
Birçok seçeneğiniz var; bunları çiğ olarak, hafifçe haşlanmış olarak veya daha karmaşık yemeklerin bir parçası olarak yiyebilirsiniz:

Taze salata: Genç pancar yaprakları domates ve salatalık gibi sebzelerle çok iyi uyum sağlar. Biraz taze peynir ekleyin, zeytinyağı ve limonla tatlandırın; böylece hızlı ve besleyici bir salatanız olur.
Sıcak garnitür: Yaprakları yıkayıp doğrayın ve zeytinyağında soteleyin. Gerekirse biraz su ilave edin. Yumuşayana kadar pişirin. Et veya vejetaryen yemeklerin yanında servis edebilirsiniz.
Diyetinizi zenginleştirmenin bir yolunu arıyorsanız pancar yaprakları harika bir başlangıçtır; besleyicidir, çok yönlüdür ve çoğu insan onları kullanmadığı için genellikle ücretsizdir.