Çevre bilinci yoksunluğu ölüm getiriyor! İşte kanıtı
Başta Avrupa ülkeleri ve Japonya gibi ülkeler olmak üzere evsel atıkları ayrıştırıp geri dönüşüm kutularına atmak zorunlu.
Ayrıştırılmadan ve direkt olarak çöplüğe giden atıklar büyük tehlike yaratıyor. Daha da tehlikelisi elindeki sigaradan içtiği suyun şişesine kadar çöpünü yere atan insanlar.
Türkiye'de gerekli geri dönüşüm altyapısı henüz olmasa da en azından yere çöp atmama duygusunun yoksunluğu bir balığın can çekişerek ölümüne sebep oluyordu.
Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya Konyaaltı Sahili açıklarında dalış yaptı. Gökoğlu, dalış surasında nesli tehlikedeki bir orfozun plastik şişeye sıkıştığın fark etti. Gökoğlu, balığı pet şişeden sökerek hayatını kurtardı.
Gökoğlu, olayla ilgili şunları ifade etti:
"BİR PLASTİĞİN NELERE MAL OLACAĞINI GÖREBİLİRSİNİZ"
“Bu videoda denizlere rastgele atılan bir plastiğin nelere mal olabileceğini görebilirsiniz. Televizyonda ve sosyal medyada köpeğin, kedinin, ineğin ve bir ayının başına geçmiş bir cismi hepimiz görmüşüzdür. Bu sefer bir orfozun başına geçen plastiği ve onu nasıl kurtardığımızı izleyeceksiniz. Balık nasıl oldu da adeta sıkışarak plastik şişeye girdi. Muhtemelen şişenin içindeki yengeç veya küçük balıkları yemek için girdi. Orfozu zor da olsa kurtardık ve doğal ortamına bıraktık. Onu kurtarırken dostumuz arkadaşımız yasemin (domuz balığı) yine hep yanımızdaydı. Orfozu özgürlüğüne kavuşturmanın mutluluğunu yaşadık. Ona merhaba özgürlük diyoruz. Biz bunu hep yapıyoruz."