Cam şişe kullananlara kötü haber! Mikroplastik 50 kat fazla...
Fransa Gıda Güvenliği Ajansı’nın (ANSES) yayımladığı yeni araştırmaya göre, cam şişelerde satılan içeceklerde litre başına ortalama 100 mikroplastik parçacık tespit edildi. Bu miktarın, plastik şişe ve metal kutulardakinden 5 ila 50 kat daha fazla olabileceği belirtildi.
CAM ŞİŞE KULLANANLARA KÖTÜ HABER
Bilim insanları, cam şişelerin sanıldığı kadar güvenli olmadığını vurguladı.
Mikroplastiklerin esas kaynağının cam değil, şişelerin kapağı olduğu ifade edildi. Araştırma, kapaklardaki boya ve plastik karışımının içecekle temas ettiğinde parçalanarak sıvıya karıştığını ortaya koydu. Bu durumun özellikle taşıma ve depolama sırasında yaşanan sürtünmeyle arttığı belirtildi.
Uzmanlar, kapakların kullanılmadan önce temizlenmesinin mikroplastik bulaşmasını üçte bire kadar azaltabileceğini açıkladı. Üfleyerek ya da su-alkol karışımıyla yapılacak basit bir temizlik işleminin bile önemli ölçüde fark yaratabileceği kaydedildi.