Cam Silme Derdi Bitti! O Artık Kendi Kendine Temizliyor
Cam silmek tehlike barındırmasının yanı sıra oldukça da zorlu. Yeni teknolojiyle kendi kendini temizleyen cam mümkün olacak. Almanya'dan mühendisler lotus bitkisinin yapraklarından esinlenerek yeni malzeme üretti.
Binalara giren doğal ışığı artırmak enerji tasarrufu açısından oldukça önemli. Fakat cam, binanın aldığı ışık miktarını artırsa da parlama ve aşırı ısınma gibi sorunlara yol açabiliyor.
Yeni Nesil Yapı Malzemesi: Bilim insanları, bu soruna çözüm olarak "Polimer bazlı mikro-fotonik çok fonksiyonlu metamateryal" (PMMM) adını verdikleri yeni bir malzeme geliştirdi.
Saç telinin 10'da biri kadar ince silikon piramitlerden oluşan bu malzeme, binalara bambaşka bir boyut kazandırıyor.
Bu minik piramitler, ortam sıcaklığının düşmesine ve malzemenin kendini temizlemesine olanak sağlıyor. Güneş ışığını cam gibi hapsetmek yerine ısıyı kızılötesi radyasyon şeklinde serbest bırakarak binanın içinin daha serin olmasını sağlıyor.
Ayrıca PMMM, ortam sıcaklığının 6 dereceye kadar düşebildiğini gösteren testlerden geçti.
PMMM'nin bir diğer avantajı da parlamayı azaltması ve içerinin daha zor görülmesini sağlaması. Işığın yüzde 73'ünü etrafa dağıtan piramitler, hem parlamayı engelliyor hem de mahremiyeti koruyor.
Şeffaflıktan ödün vermeyen PMMM, ışığı yüzde 95 oranında geçiriyor.
PMMM'nin seralarda kullanılması durumunda, fotosentez verimliliğinin cam çatılara göre yüzde 9 artacağı tahmin ediliyor. Bu da bitki veriminde önemli bir artış sağlayabilir.
PMMM'nin kendini temizleme özelliği de lotus yapraklarındaki mekanizmaya benziyor. Bu bitkinin yapraklarındaki koni şeklindeki yapılar sayesinde su damlacıkları toz ve kir parçacıklarını toplayarak damlıyor ve bu sayede bitkiyi temizliyor.
Yeni malzemedeki piramitler de yüzeye düşen suyun damlacıklar oluşturarak bu şekilde bir temizlik yapmasını sağlıyor. Çevre Dostu ve Sürdürülebilir: PMMM'nin çevre dostu bir polimerden yapılması, sürdürülebilir yapıların önünü açabileceğini gösteriyor. Ayrıca yarattığı soğutucu etki klimaya duyulan ihtiyacı azaltarak enerji tasarrufu da sağlayabilir.