Büyüdüğünün İlk İşareti Süt Dişleri…

Büyüdüğünün İlk İşareti Süt Dişleri…
Bebeğinizin dişlerinin çıkması büyüdüğüne dair güzel bir işaret. Peki, huzursuz ve iştahsız günlere neden olan diş çıkarma döneminde neler yapmanız gerektiğinizi biliyor musunuz?Bebeğinizin ilk dişleriİlk diş genelde...

Bebeğinizin dişlerinin çıkması büyüdüğüne dair güzel bir işaret. Peki, huzursuz ve iştahsız günlere neden olan diş çıkarma döneminde neler yapmanız gerektiğinizi biliyor musunuz?

Bebeğinizin ilk dişleri

İlk diş genelde 6. ayında bazen 1 yaşından sonra çıkar. Bazen ikinci aydan itibaren de bebeğin diş çıkardığı görülür. Nadir olarak bebekler, bir ya da daha fazla dişle doğar. Çok sallanıyorlarsa bu dişlerin çekilmesi gerekir çünkü ya onları yutarlar ya da emzirme sırasında sorun olur. Genelde ilk çıkan dişler ön tarafta olur. Diş, dişetine yaklaştıkça o bölgede kızarıklık, şişlik, hassasiyet görülür. Hatta bazen dişin çıkacağı bölgede sıvı ile dolu ufak bir oluşum da gelişir. Bu kistik yapılar genelde zararsız olur. Özel bir müdahaleye ise gerek kalmaz. Yirmi süt dişinin tamamının çıkması genelde 3 yaşına doğru olur. Kalıcı dişlerse 6 yaş civarında çıkar. Bazı dişler çıkarken diğerlerine kıyasla daha ağrılı olur. Bazen de ilk çıkan diş en kötüsü olur. Daha büyük azı dişlerinde ise sorun çıkar. Tabii bir anda birden fazla diş çıkması gibi durumlar da görülür.

Belirtiler

Çoğu bebek diş çıkarırken sorun yaşamaz. Oysa bazıları çok sıkıntı çeker. Genelde diş çıkarma ağrıları dalgalanma şeklinde gelip gider ve başladıktan birkaç dakika sonra geçer. Ateş, ishal, sürekli huzursuzluk, vücutta cilt döküntüsü gibi belirtilerin dışında diş çıkarma belirtileri şu şekilde görülür:

•          Artan tükürük

•          Uyku düzensizliği

•          İştahsızlık

•          Ara sıra yaşanan huzursuzluk

•          Ellerini ısırması

•          Ağız çevresindeki döküntüler