Bu test çocukluktaki ana travmayı tanımlamaya ve bu travmanın arkasına saklandığı maskeyi göstermeye yardımcı olacak...
Test :"Hangi yaralar seni kendin olmaktan alıkoyuyor?"
Her testte 8 ifade bulunmaktadır. Eğer 4 veya daha fazlasını takarsanız, büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
Her testin altında, bu yaralanmanın neden oluştuğuna dair bir açıklama ve bunu ortadan kaldırmak için ne yapmanız gerektiğine dair tavsiyeler bulacaksınız.
Test: Hangi yaralar kendin olmanı engelliyor?
Yaralanma rengi - SARI
Travma: REDDETME
Maske: Kaçak
Açıklamaları okuyun. Eğer 4 veya daha fazlasına sahipseniz , büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
1. Maddi şeylere çok fazla bağlı değilim.
2. Seks önceliklerim arasında yer almıyor.
3. Çoğu zaman kendimi değersiz hissediyorum.
4. Çatışmalardan kaçınırım.
5. Dikkatin üzerime çekilmesinden nefret ediyorum.
6. Çok az arkadaşım var.
7. Genellikle fazla konuşmam.
8. Çoğu zaman kafam bulutlardadır.
Kökenler: Bu yaralanma hamile kalma ile doğumdan sonraki bir yıl arasında meydana gelmiştir. Çocuk, bir ebeveyn tarafından kabul edildiğini ve onaylandığını hissetmemiştir ve kendi ebeveyni olma hakkına inanmaz..Reddedildiğini hisseden insanın ilk dürtüsü kaçmak olur. Kaçan yalnızlık arar, dikkatleri üzerine çekmemeye çalışır. etrafındakiler onun "doğası gereği" yalnız olduğunu düşünüp onu yalnız bırakıyorlardır ve bu nedenle kendini reddedilmiş hisseder.. Çünkü kendisinin değerden yoksun olduğuna inanır ve kendi erdemlerini küçümser. Kendi iyiliği için seçilebileceğini düşünmüyordur ve dolayısıyla bu inancı haklı çıkarmak için tüm ilişkileri yok etmeye çalışır." Kaçak"ın bir diğer özelliği de mükemmeliyetçiliktir. Onun için hata yapmak, kendisini "hiç" olarak ifşa etmek ve bu yüzden reddedilmekle eşdeğerdir. Sinir enerjisi ona olağanüstü bir verimlilik sağlar. Ayrıca sürekli istihdam, maddi dünyaya ayak uydurmasına ve var olduğuna inanmasına yardımcı olur.
İyileşmeye Giden Yol : Yaptığınız Şey Olmadığınızı Kendinize Hatırlatın! Bu prensibi öğrenirseniz, hata yapsanız veya bir şeyi unutsanız bile kendinizi iyi hissetmeye devam edebilirsiniz; yeniden yaratıp icat edebilecek, daha az kararsız hale gelebileceksiniz. Zamanla hayattaki yerinizi daha doğru bir şekilde alabilecek, başkalarını eleştirebilecek ve eleştirileri dinleyebilecek, hatta kendinize iltifat edebileceksiniz.
Yaralanma rengi - KIRMIZI
Travma: Terk edilme
Maske: BAĞIMLI
Açıklamaları okuyun. Eğer 4 veya daha fazlasına sahipseniz büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
1. Bir karar vermeden önce sıklıkla başkalarının fikrine sorarım.
2. Bazen dikkat çekmek için durumu dramatize ederim.
3. Ani ruh hali değişimleri yaşıyorum: yükselişin yerini düşüş alıyor ve bunun tersi de geçerli.
4. Reddedilmeler beni incitir.
5. Soğuk insanlardan kaçınırım.
6. Sorunlarımı ve sıkıntılarımı düşündüğümde sıklıkla ağlarım.
7. Flört etmeyi seviyorum, beni fark etmeleri güzel.
8. Kolayca bağlanırım ve zorlukla ayrılırım.
Kökenleri : Çocuk bu travmayı karşı cinsten bir ebeveynle ilişkisinde 3 yaş ile 3 yaşları arasında yaşar. Çocuk duygusal deneyimden yoksundur, yeterince sevilmiyordur ya da beklentileri karşılanmamıştır.
Bağımlı kişi yalnız kalmaktan korkar ve tek başına "işlevini yerine getirmekte" büyük zorluk çeker. Dikkat çekme ihtiyacı onu olayları dramatize etmeye ve acınmak için mağdur pozisyonuna girmeye sevk eder. Çevresine kolayca bağlanır, iletişimi çok hoştur ve sempati duymayı bilir ancak başkalarının sorunlarını dikkatleri kendine çekmek için kullanır. Kararlarında desteğe hayati bir ihtiyacı var çünkü destek onun için yardım edilmesi ve sevilmesi anlamına geliyor. Duygusal hayatı bir roller-coaster gibidir.
İyileşmeye Giden Yol : Sevgiye layık olduğunuzu hissetmek için başkalarının ilgisine ihtiyacınız var. Bunu anladığınızda, yavaş yavaş arzularınızı şikayet etmeden ve gereksiz beklentiler olmadan formüle etmeyi öğreneceksiniz. "Beğenmek" ile "sevilmek" arasındaki farkı kavrayarak, kendi başınıza kararlar alabilecek, anlaşmazlıklara katlanabilecek ve hiçbir şekilde ilgi aramayabileceksiniz.
Yaralanma rengi - MAVİ
Travma: İHANET
Maske: KONTROLÖR
Açıklamaları okuyun. Eğer 4 veya daha fazlasına sahipseniz büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
1. Beklentilerim yanıltıcı çıkarsa bunu her zaman kendime not ederim.
2. Neler yapabileceğimi ve neler yapabileceğimi göstermek benim için önemlidir.
3. Yalanlara ve korkaklığa dayanamıyorum.
4. Durum üzerinde kontrolü sürdürmek için olayları hesaplamaya çalışırım.
5. Başkalarının onları etkilemeyi kolaylaştırmak için neyi beklediklerini tahmin ediyorum.
6. Güçlü inançlarım vardır ve başkalarını ikna etmekten hoşlanırım.
7. Her şeyi hızla kavrar ve yeteneklerimin fark edilmesini sağlayacak şekilde hareket etmeye başlarım.
8. Kendimin yakalanmasına izin vermektense başkalarını suçlamayı tercih ederim.
Kökenleri : Bu travmanın nedeni 2-4 yaş arası karşı cinsten bir ebeveynle olan ilişkidir. Çocuk ihanete uğradığını veya manipüle edildiğini hissettmiştir. Tutulmayan sözlere, yalanlara veya zayıflık gösterilerine tanık olarak bu ebeveyne olan güvenini kaybetmiştir. "Kontrolör", başkalarını kişiliğinin gücüne ikna etmek için her şeyi yapar. Kendisinden çok talepkardır ve korkaklık veya ihanet gösteren herkese karşı kararlıdır. İradesini empoze etmek ve hedeflerine ulaşmak için liderlik niteliklerini kullanır, aynı zamanda vazgeçilmezliğine de çoğu zaman ikna olur. İtibar kaygısı taşır ve imajını korumak için gerçeği çarpıtmaktan çekinmez ama üstelik yalancılara karşı da acımasızdır. İşin özünü hızla kavrar ve tepki verir ancak yine de aceleci sonuçlara varmaya eğilimlidir.
İyileşmeye Giden Yol : Uzlaşmazlığınızı yumuşatarak, sonunda otoriterlik olmadan kendinizi savunmayı, üstünlük göstermeyi bırakmayı öğreneceksiniz. Başkalarının özelliklerinin ve yeteneklerinin sizi zenginleştirdiğini görecek, başkalarına daha çok güvenmeye başlayacak ve yetki devretmeyi öğreneceksiniz.
Yaralanma Rengi - MOR
Travma: AŞAĞILAMA
Maske: MAZOŞİST
Açıklamaları okuyun. Eğer 4 veya daha fazlasına sahipseniz büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
1. Her zaman çok şey üstlenirim.
2. Çoğunlukla kendimin kullanılmasına veya aldatılmasına izin veririm.
3. Bana öyle geliyor ki erdemlerim tanınmıyor.
4. İhtiyaçlarımı ifade etmekte zorlanıyorum.
5. Sık sık utanıyorum.
6. Her şeyi yararlı (faydalı) olmak için yapıyorum.
7. Başkalarının bana gülmesini sağlayabilirim.
8. İnsanların görünüşümü eleştirmesi beni üzüyor ama bunu göstermiyorum.
Kökenler: Bu travma, 1 ile 3 yaşları arasında, her türlü küçümseyen ve bastıran bir ebeveynle (çoğu durumda anneyle) ilişkide ortaya çıkar. Çocuk aşağılanmış hissettmştir ve güçlü bir ebeveyn kontrolü altındadır. Kim olduğundan ve yaptıklarından özellikle dış görünüş ve cinsellik konusunda utanan mazoşist, kendi çıkarlarını herkesin çıkarlarının önüne koyma, kendini baskı altına alındığı veya aşağılandığı durumlarda bulma eğilimindedir. Genelde ihtiyaçlarını biliyor ancak bunları ifade etmekte zorlanıyordur. En büyük korkusu bencil görülmesidir. Genellikle aşırı duyarlıdır, her şey ona zarar verir. En ufak bir eleştiri onu derinden etkiler ve bu nedenle başkalarını incitmemek için her şeyi yapar. Etrafındaki biri mutsuz olduğunda kendini suçlayacak kadar herkesten ve her şeyden sorumlu hissediyor.
İyileşmeye Giden Yol : Kendi cinsel ve duygusal ihtiyaçlarınızı tanımaya çalışın ve onları dinleyin. O zaman yavaş yavaş yardımseverlik ile hizmet arasındaki farkı görmeyi öğreneceksiniz, başkalarının sorunları konusunda daha az sorumluluk hissedeceksiniz. Her şeyi kendinize üstlenmekten vazgeçtiğinizde, kendinize layık olduğunuzu hissedeceksiniz.
Yaralanma rengi - YEŞİL
Yaralanma: ADALETSİZLİK
Maske: SERT
Açıklamaları okuyun. Eğer 4 veya daha fazlasına sahipseniz büyük olasılıkla bu tür bir yaralanmaya sahip olursunuz.
1. Ne olursa olsun asla şikayet etmem.
2. Mükemmeliyetçilik ve idealizme eğilimim var.
3. Birinin benden şüphe duymasına dayanamıyorum.
4. Savunmasızlığıma rağmen sıklıkla soğuk bir insanla karıştırılıyorum.
5. İyilik ve kötülük kavramları benim için çok önemlidir.
6. Duygularımı göstermemeye çalışıyorum.
7. Çoğu zaman hata yapmaktan korkuyorum.
8. Disiplinimle gurur duyuyorum ama bunun için kendimi sıkı kontrol etmem gerekiyor.
Kökenler: Bu travma 4-6 yaşları arasında bir ebeveynle ilişkide meydana gelir. Çocuk ebeveyn ilgisizliğinden ve soğukluğundan dolayı acı çemiştir ve bu nedenle ne kendini ifade edebiliyor ne de kendisi olabiliyordur. Duygulardan vazgeçerek ve yaptığı işte kusursuz olmayı kendine görev edinmiştir.
Esnek olmayan bir kişi her zaman en iyi tarafını göstermek ister. Kendisi için seçtiği ve başkalarının ondan beklediğini düşündüğü ideale uygun yaşamak için kendini kontrol eder. Duygularını iyi yönetmeyi bilmediği için duygularını göstermekte zorluk çeker ve kontrolü kaybetme korkusuyla yaşar. Bu yüzden çoğu zaman soğuk ve duyarsız sanılır, çünkü kendisi hiçbir şeyin ona dokunmadığını düşünür. Vücuduna karşı katıdır, hasta olduğunu nadiren kabul eder ve acıyı iyi tolere eder. Sonunda ancak yeterince sıkı çalıştığına karar verdiğinde kendine haz verir.
İyileşmeye Giden Yol : Mükemmellik için çabalamayı bıraktığınızda, kendinize ve başkalarına karşı daha az sert olursunuz. Empati ve sempati göstermeye başlayacak, duygularınızı daha fazla ifade edeceksiniz. Başkalarıyla ilişkiler daha açık ve sıcak hale gelecektir. Başkalarından yardım veya tavsiye istemekten çekinmeyeceksiniz