Bu popüler besini kullanıyorsanız yarardan çok zararı var!

SPİRULİNA HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?
Spirulina, ağırlıkça %60 protein, çeşitli vitamin ve mineraller içeren mavi-yeşil bir alg olup, çoklu doymamış yağlar, antioksidanlar ve beta-karoten açısından zengin bir kaynaktır. Sağlık açısından faydaları nedeniyle popüler bir süper besindir: Yüksek oranda protein, vitamin (özellikle B12), mineral, antioksidan ve temel aminoasitler içerir.
derici, bağışıklık uyarıcı ve kolesterol düşürücü potansiyeli olan bir araç olarak sunuluyor. Ancak insanlar genellikle bu takviyeyi ihtiyaç duymadan veya arkadaşlarının tavsiyesi üzerine kullanıyor. Sonuç olarak, vücudunuza yarardan çok zarar verebilirsiniz," diye ekliyor beslenme uzmanı.
SPİRULİNANIN DEZAVANTAJLARI
Toksin ve kistlerle kontaminasyon olasılığı. Spirulinanın doğadan toplandığını ve bu nedenle ağır metaller, bakteriler veya mikrokistlerle kontaminasyon riskinin bulunduğunu bilmek önemlidir.
Beslenme uzmanı, mikrosistinlerle kirlenmiş takviyelerin İtalya, Kuzey Amerika ve Çin'de bulunduğunu belirtiyor.
"Otoimmün hastalığın olası kötüleşmesi. Spirulina bağışıklık sistemini etkilediğinden, lupus, multipl skleroz ve romatoid artrit gibi otoimmün hastalıklar üzerinde bir etkisi olabilir. Spirulina, algılanan tehditlere hücresel düzeyde saldıran doğal öldürücü (NK) hücreler üzerindeki etkisiyle bağışıklık sistemini etkiler. AIT ile spirulina arasındaki ilişkiye dair kesin bir kanıt yoktur, ancak tiroksin tedavisi sırasında hipotiroidizmin seyrini kötüleştirebilir," diyor Dr.
Bu yosunun antikoagülan etkisi vardır, yani kanı sulandırabilir ve pıhtılaşma süresini uzatabilir (kanamaya eğilim). Kan sulandırıcı ilaç kullananlar veya pıhtılaşma bozukluğu çekenler için spirulina tehlikeli olabilir ve ek morarma ve kanamaya neden olabilir.
"Yan etkilerden kaçınmak için saygın kuruluşlar tarafından onaylanmış markaları satın almakta fayda var. Ancak spirulina almadan önce mutlaka bir uzmana danışın, çünkü alımı faydadan çok zarar verebilir," diye tavsiyede bulunuyor doktor.
Önemli: Bu makale dengeli beslenmenin ve uzmana danışmanın yerini tutmaz! Burada verilen bilgiler kendi kendine tedavi amacıyla kullanılamaz veya daha önce uygulanan tedavinin yerini alamaz. Takviye almadan önce mutlaka bir uzmana danışın!