Bu köpek balığı bilim dünyasında şaşkınlık yarattı

Bu köpek balığı bilim dünyasında şaşkınlık yarattı
Arnavutluk'ta keşfedilen parlak beyaz bir köpek balığı araştırmacıları şaşırttı. Çünkü bu köpekbalığı, uzun süredir geçerliliği kabul edilen bilimsel bir teoriyi çürütüyor.

Okyanus derinlikleri sayısız gizemi barındırmakta ve her zaman heyecan verici bilimsel araştırmalara konu olmaktadır. Sadece teknik ekipmanlarla görüntülenebilen hayvanlar yaklaşık 100 yıldır burada yaşıyor.

Bunlar arasında ilk kez 1912'de tanımlanan gizemli köpekbalığı Oxynotus centrina da yer alıyor. Domuz köpek balıkları familyasına ait olan bu köpek balığı türüne ait, yakın zamanda özel bir derin deniz beyaz köpek balığı keşfedildi. Bu keşif, araştırmacıların biyolojideki yaygın varsayımları sorgulamasına neden oldu.

BENZERLERİNDEN TAMAMEN FARKLI

Derin deniz beyaz köpek balığı, öncelikle Doğu Atlantik'te ve aynı zamanda Akdeniz'de bulunabilen derin deniz köpek balıklarının bir temsilcisidir. Benzerlerinden tamamen farklı olan bu köpekbalığı Arnavutluk'un Sazan adası çevresindeki sularda keşfedildi.

"Journal of Fish Biology" dergisinde, Arnavutluk'taki ADRIA köpek balığı laboratuvarının yöneticisi olan baş yazar Andrej Gajić ve ekibi bu sıra dışı hayvanı anlattı.

andrej-gajic-sharklab-adria.jpg

Aslında nispeten koyu pullarla donatılmış olan bu parlak beyaz köpek balığı, Oxynotus'ta lösizm (genetik bir mutasyon) sergileyen ilk köpek balığıdır. Bu genetik değişiklik melanin (suda erimeyen genellikle kahverengi-sarı, fazla yoğunlaştığı bölgelerde kara renkli bir pigmenttir) üretimini bozarak beyaz lekelere veya tamamen renksiz örneklere neden olur.

Ancak Gajić'in WordsSideKick.com bilimsel dergisine bildirdiği gibi, lösistik köpek balığı albinizm göstermedi. Gajić, albinodan daha lösistik olduğunu çünkü "kuyruktaki neredeyse beyazımsı noktalarla dikkat çekici derecede solgun olduğunu, ancak gözlerinde normal retinal pigmentasyon görüldüğünü" belirtti.

TEORİ ÇÜRÜTÜLDÜ

Ancak beyaz derin deniz köpek balığının özel olmasının tek nedeni bu değil. Gajić, verdiği demeçte, "Bazı araştırmalar, pigmentasyon eksikliğinin bireyleri hem avcılara hem de avlara karşı daha görünür hale getirdiğini ve bunun da hayatta kalma şanslarını azaltabileceğini öne sürüyor." dedi. Ancak pigment değişikliklerinin hayvanlar için dezavantajlarla ilişkili olduğuna dair yaygın bir teori çürütüldü. Olağandışı pigmentasyonun hayvan için herhangi bir dezavantaja sahip olmadığını gören araştırmacılar şaşırdı.

gb5hwb8weae0ws4.jpg

İSTİSNAİ OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ

Uzmanlar ayrıca şu ana kadar benzer pigmentasyon bozukluğuna sahip yalnızca 15 derin deniz köpek balığının keşfedildiğini ve bu nedenle bunun istisnai olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Köpek balığı araştırmacıları çalışmalarında "Alışılmadık görünüme rağmen köpekbalığının fiziksel sağlığı etkilenmiş gibi görünmüyor" diye yazdı. Bu, derin deniz köpek balıklarındaki pigmentasyon bozukluklarının tek başına hayatta kalma ve büyümeyi etkilemediği varsayımını desteklemektedir.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi