Bu Gördüğünüz Halı Tarlası! İlk Düğüm Tezgahta, Son Dokunuş Tarlada
Yayınlanma:
11 Temmuz 2024 Perşembe 09:49
Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde kışın buğday ekilen tarlalar, yaz aylarında rengarenk bir halı şölenine ev sahipliği yapıyor. Binlerce el dokuması halı, kış aylarında depolarda beklerken renklerini kaybetmemesi ve bakterilerden arınması için güneşin şifalı ışınlarına teslim ediliyor.
1 8
Kış aylarında halı ve kilim ticareti yapan işletmelerin depolarında bekletilen halılarda nem ve rutubetten dolayı bakteri ve böcek larvası oluşabiliyor. Antalya'nın kavurucu yaz güneşi ise bu zararlıları yok ederek halılara doğal bir temizlik imkanı sunuyor. Aynı zamanda güneş ışınları, halılara asıl renklerini de geri kazandırıyor.
2 8
Halı tarlalarında sabah erken saatlerde başlayan güneşleme işlemi, gün batımına kadar devam ediyor. Çalışanlar, halıları sık sık çevirerek her iki tarafının da eşit şekilde güneşlenmesini sağlıyor. Bu işlem, halılara zarar vermeden renklerini canlandırıyor ve bakterilerden arındırıyor.
3 8
Döşemealtı'nda halı tarlalarında 20 kişi çalışıyor ve bu çalışanlardan 14'ü kadın. Halı dokumacılığı geleneğini sürdüren bu kadınlar, halının her aşamasında emeklerini esirgemezken, aynı zamanda bu mesleği gelecek nesillere aktarmaya da çalışıyorlar.
4 8
Halı tarlaları, eylül ayına kadar güneşleme işlemine ev sahipliği yapıyor. Yağmurlu günlerin başlamasıyla birlikte halılar toplandıktan sonra tarlalar yeniden buğday ve diğer ürünlerin ekimi için hazır hale getiriliyor.
5 8
Halı tarlasından sorumlu Ayşe Akbaba, 80 dönümlük alanın tamamen halıyla dolduğunu belirtti. Akbaba, "Sezonu açtığımız gün halılar gelmeye başladı. İlgi yoğun. 120 dönüme kadar alanın çıkacağını tahmin ediyoruz. Halılarımız 6 bini bulur. Şu an 3-4 bin civarı. Halılarımızı pastel rengini alması için bu şekilde güneşlendiriyoruz. Genelde kadınlarımız çalışıyor. Onların el emeği çok. Gençlerimize de bu sevgiyi kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.
6 8
Çocukluğundan bu yana halı tezgahı başında olduğunu anlatan Hatice Kaçar, 2 yıldır da halı tarlalarında çalıştığını söyledi. Kaçar, "Sabah erkenden başlıyoruz. Akşama kadar halıları çevirip, güneşlendiriyoruz. Yağmur yağınca topluyoruz. Genel olarak hep kadınlar çalışıyor" diye konuştu.
7 8
8 8