Bu gıdalara dikkat edin, vücudunuzun susuz kalmasına neden olurlar

Bu gıdalara dikkat edin, vücudunuzun susuz kalmasına neden olurlar
Vücudumuzu nasıl iyi bir şekilde sulu tutacağımız söz konusu olduğunda genellikle akla ilk gelen şey su veya diğer sıvıları içmektir. Ancak yediğimiz gıdaların, içtiğimiz içecekler kadar sıvı alımımızı korumada önemli bir rol oynadığı az bilinen bir gerçektir. Diyetimizin bu yönünü anlamak genel sağlığımızı büyük ölçüde iyileştirebilir.


Hidrasyon neden önemlidir? Vücudumuzun büyük bir kısmı sudan oluşur (yaklaşık %60) ve bu hayati element neredeyse tüm vücut süreçlerinin düzgün işleyişi için temeldir. Su, beyin hücreleri arasındaki iletişimi kolaylaştırır, eklemleri yağlar, detoksifikasyona ve atıkların atılmasına yardımcı olur, sindirimi kolaylaştırır ve cildi sağlıklı ve parlak tutar.

Aynı zamanda vücut sıcaklığının düzenlenmesine ve hücrelere oksijen taşınmasına yardımcı olur. Vücutta yeterli suyun bulunmaması, baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve hatta aşırı durumlarda böbrek yetmezliği gibi ciddi olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Bazı gıdalar su ve elektrolit sağlayarak sıvı alımımızı artırabilse de diğerleri tam tersi etkiye sahiptir. Yüksek sodyum, yüksek miktarda protein ve ilave şeker gibi besin maddeleri ve bileşenler dehidrasyona katkıda bulunabilir. Örneğin: Aşırı sodyum tüketimi hücrelerden su çekerek kandaki tuz konsantrasyonunu seyreltir ve dehidrasyona yol açar. Büyük miktarda proteinin metabolize edilmesi için daha fazla su gerekir ve eklenen şeker, ozmoza neden olarak hücrelerden suyun kana çekilmesine neden olabilir
Vücudun dehidrasyonunu artırabilen en yaygın gıdalar arasında şunlar yer alır:

salam-sosis.jpeg

  • Ultra işlenmiş gıdalar sodyum açısından zengin gıdalar
  • Şekerli gıdalar
  • Proteinlerin aşırı kullanımı
  • Bazı sosis türleri
  • Turşu
  • Soya sosu
  • Tatlılar
  • Kuşkonmaz
  • Pancar kökü

Bütün bunları bilerek, dehidrasyonun vücudumuzda ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini hayal etmek zor değil. Dehidrasyonu önlemenin anahtarı, yeterli miktarda sıvı içmek ve vücutta dehidrasyon etkisi olmayan gıdaları seçmektir. Yukarıda sıralanan sebzelerin birçok faydalı besin maddesine sahip olduğunu belirtmek önemlidir, ancak içerdikleri kuşkonmaz (kuşkonmaz ve enginar) ve potasyum (pancar) nedeniyle idrar söktürücü olarak kabul edilirler.