Bir zamanlar Anadolu'da yaşadılar: Zürafa, fil, kılıç dişli kedi
Yayınlanma:
29 Temmuz 2024 Pazartesi 14:49
Çankırı'daki fosil yatağı bilim dünyasının büyük ilgisini çekiyor. Çinli ve Slovak bilim insanlarının inceleme yapmak istediği alan Dünya tarihinin karanlık kısımlarını aydınlatabilir.
1 7
Çankırı'daki Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde yapılan kazılarda, en eskisi 9 milyon yıl öncesine dayanan binlerce fosil bulundu. Bu önemli keşif, bölgeyi dünyaca ünlü bir fosil yatağı haline getirdi.
2 7
27 yıldır süren kazılarda, atların, fillerin, zürafaların ve kılıç dişli kedilerin ataları gibi 43 farklı türe ait 4 bin 200'den fazla fosil gün yüzüne çıkarıldı. Bu zengin paleontolojik miras, bölgeyi bilim insanlarının ilgi odağı haline getirdi.
3 7
Çalışmaların başında bulunan Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, Çorakyerler'in dünya üzerindeki en iyi bilinen fosil yataklarından biri olduğunu ve bölgenin uluslararası işbirliğiyle incelendiğini belirtti.
4 7
Bu yıl Çin ve Slovakya'dan bilim insanlarının yanı sıra Yunanistan ve Kanada'dan da bilim insanlarının bölgeye gelmesi bekleniyor.
5 7
Elde edilen fosillerle bölgede bir fosil müzesi kurulması hedefleniyor. Ancak Prof. Dr. Erol, bu önemli doğal mirası korumak için daha fazla önlem alınması gerektiğini vurguladı.
6 7
Çorakyerler'deki keşif, Türkiye'nin paleontolojik zenginliğini bir kez daha gözler önüne sererken, aynı zamanda bilim dünyasına önemli katkılar sağlayacak. Bu eşsiz buluntular, milyonlarca yıl önce yaşamış canlılar hakkında yeni bilgiler elde edilmesini ve dünyanın geçmişini daha iyi anlaşılmasını sağlayacak.
7 7