Bilim insanları şaştı kaldı. Gizemli kara delik yanıp sönüyor

Bilim insanları şaştı kaldı. Gizemli kara delik yanıp sönüyor
Bilim adamları ve gök bilimciler çalışmalarını devam ettirirken çarpıcı bir bilgi paylaştı. Buna göre, gizemli bir karadelik garip davranmaya başladı.

Bilim adamlarının gizemli bir karadeliğin garip davranmaya başladığını söyledi. Söz konusu, süper kütleli ‘kara delik’ hızı artan flaşlar yolluyor. Gökbilimciler şimdiye kadar böyle bir şey görmediklerini söylüyorlar.

1ES 1927+654 olarak bilinen karadelik bir milyon güneş kütlesine sahiptir ve yaklaşık 100 milyon mil uzakta bir galakside bulunuyor.

Bilim adamları 2018'de, koronasını oluşturan dönen sıcak plazmanın aniden ortadan kaybolduğunu ve birkaç ay sonra geri geldiğini izlediler. Bu onlar için eşi benzeri görülmemiş bir şeydi.

Araştırmacılar, son iki yıldır X-ışını flaşlarının süper kütleli kara delikten artan bir sıklıkta her 18 dakikada bir ve her yedi dakikada bir çıktığını söylüyorlar. Araştırmacılara göre, bu daha önce hiç görülmeyen bir durum.

istock-918887006-kucuk.jpg

DAHA ÖNCE GÖRÜLMEYEN BİR DURUM

MIT'de fizik alanında yüksek lisans öğrencisi olan ve çalışmalara liderlik eden Megan Masterson, "Yanıp sönme hızında bu dramatik değişkenliği hiç görmedik" dedi. "Bu kesinlikle normal bir kara deliğe hiç benzemiyordu." dedi.

Gökbilimciler bu olayın sebebinin ne olduğu konusunda uzlaşabilmiş değiller. Onlara göre en olası açıklama, kara deliğin kenarına doğru yavaşça hareket eden dönen bir beyaz cüce olduğu. Fakat bu da, kara deliğin kenarında asılı durduğu ve düşmeden yaklaştığı anlamına gelir.

Masterson, "Bu, herhangi bir kara deliğin etrafında bildiğimiz en yakın şey olurdu" dedi. "Bu bize, beyaz cüceler gibi nesnelerin nispeten uzun bir süre boyunca bir olay ufkuna çok yakın yaşayabileceğini söylüyor."

Eğer durum buysa, beyaz cüce yerçekimi dalgaları gönderiyor demektir. Bu, teorinin gelecekteki gözlemevleri ile onları izleyerek kontrol edilebileceği demektir.

Gizemli karadelik ile ilgili bulgular, Nature dergisinde yayınlanan 'Aşırı Süper Kütleli Kara Deliğin En İç Yörüngesine Yakın Mili-Hertz Salınımları' adlı yeni bir makalede yer alıyor.

Kaynak:Independent