Bilim insanları bağırsakları koruyan 'süper besin'i buldu

Bilim insanları bağırsakları koruyan 'süper besin'i buldu
Bilim insanları, brokolideki bir molekülün ince bağırsağın iç dokusuyla etkileşime girerek hastalıkların ilerlemesini önlediğini tespit etti.

'Laboratory Investigation' adlı akademik dergide yayımlanan yeni araştırmadan sürpriz sonuçlar çıktı.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre brokolideki bir molekülün ince bağırsağın iç dokusuyla etkileşime girerek hastalıkların ilerlemesini önlediğini tespit etti.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Gary Perdew, "Araştırmamız, brokoli ve diğer gıdaların farelerde ve muhtemelen insanlarda, sağlığa nasıl fayda sağladığına dair mekanizmaların ortaya çıkmasını sağlıyor. Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgillerin normal sağlıklı bir beslenmenin parçası olması gerektiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor" dedi.

Brokolideki aril hidrokarbon reseptör ligandları adı verilen moleküllerin AHR adlı bir protein türüne bağlandığını ve bağırsak hücrelerinin işlevlerini etkileyen faaliyetleri meydana getirdiğini buldu.

Araştırma nasıl yapıldı?

Çalışmada, bilim insanları deneysel bir fare grubuna yüzde 15 brokoli içeren bir beslenme düzeni uyguladı. Bir kontrol grubunu da brokoli içermeyen tipik laboratuvar besinleriyle beslediler.

Araştırmacılar hayvanların dokularını analiz ettiklerinde, brokoliyle beslenmeyen farelerin AHR aktivitesinden yoksun olduklarını, bunun da bağırsak bariyer işlevinin değişmesine neden olduğunu gördü.

Perdew, "Araştırmamız, brokolinin ve muhtemelen diğer gıdaların, AHR ligandlarının doğal kaynakları olarak kullanılabileceğini ve bu ligandlar açısından zengin besinlerin ince bağırsağın esnekliğine katkıda bulunduğunu gösteriyor" diye ekledi.

Araştırmacılara göre yeni bulgular, AHR faaliyeti yoluyla aktarılan gıda uyaranlarının, bağırsakların metabolik repertuarını potansiyel olarak yeniden şekillendirebileceğini gösteriyor.