Bilim dünyası şokta: Dişi timsah 'bakire doğum' yaptı... Araştırmacılar doğruladı: Babası yok
İndependent Türkçe'de yer alan habere göre 'Parque Reptilandia' adlı hayvanat bahçesindeki crocodylus acutus türü timsah, kendisiyle yüzde 99,9 oranında aynı genetik yapıya sahip bir fetüs üretti.
18 yaşındaki dişi timsah, Ocak 2018'de yumurtlamıştı. Ancak fetüs ölü doğduğu için yumurtadan çıkamamıştı.
Hayvanat bahçesindeki uzmanlar, iki yaşından beri ayrı bölmede tutulan timsahın hamile kalmasının ardından ABD'deki Virginia Politeknik Üniversitesi'nden akademisyenlerle iletişime geçmişti.
ARAŞTIRMACILAR DOĞRULADI: BABASI YOK
Araştırmacılar, fetüsü analiz ederek yavrunun, annesiyle yüzde 99,9 oranında aynı genetik yapıya sahip olduğunu ve babası bulunmadığını doğruladı.
Bilim insanları, Biology Letters adlı akademik dergide yayımladıkları çalışmada, "bakire doğum" olarak da bilinen partenogenezin timsahlar arasında sanılandan daha yaygın şekilde görülebileceğini fakat şu ana dek gözden kaçmış olabileceğini yazdı.
TİMSAHLARDA İLK DEFA GÖRÜLDÜ
Partenogenezin timsahlarda ilk defa görüldüğüne işaret eden araştırmacılar, makalede şu ifadelere yer verildi:
"Hayvanat bahçesindeki sürüngenlerin, eşlerinden ayrı kalma süreleri göz önüne alındığında, yumurtlamaları bilinen bir durum. Ancak bu yumurtalar normalde cansız kabul edilir ve atılır. Bu bulgularsa erkeklerin yer almadığı durumlarda, yumurtaların canlı fetüs içerip içermediğinin anlaşılması için değerlendirmeye alınması gerektiğini gösteriyor."
Bilim insanları, "Bu şaşırtıcı yeni bulgu, timsahların soyu tükenmiş akrabalarından özellikle dinozorların muhtemel üreme kabiliyetlerine dair umut verici bilgiler de sunuyor" ifadelerini kullandı.
Makalede,"Hem pterozorların hem de dinozorların partenogenez yoluyla üreme yeteneğine sahip olmaları çok muhtemel" dendi.