Beyin sağlığını koruyan 10 süper gıda
Yayınlanma:
25 Ağustos 2024 Pazar 15:33
Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden Diyetisyen Beyza Tağraf, beyin sağlığının korunmasında doğru beslenmenin önemi ile ilgili konuştu. Tağraf, beyin fonksiyonlarını destekleyebilecek ve nörodejeneratif hastalıkların ( Parkinson ve Alzheimer vs.) riskini azaltabilecek bazı gıdaları sıraladı. İşte o besinler...
1 10
Yaban mersini: Yüksek polifenol içeriğiyle antioksidan özellik taşıyan yaban mersini, hafıza ve öğrenme yetilerini geliştirebilir, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.
2 10
Karadut: Antosiyaninler açısından zengin olan karadut, beyin hücrelerini koruyarak bilişsel işlevleri destekler.
3 10
Ceviz: Omega-3 yağ asitleri, polifenoller ve E vitamini içeren ceviz, nörodejeneratif hastalıkların gelişimini önleyebilir.
4 10
Somon: Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan somon, beyin hücre zarı sağlığını korur ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltabilir.
5 10
Zeytinyağı: Antioksidan ve anti-inflamatuar etkileriyle zeytinyağı, Alzheimer hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olur.
6 10
Hindistan cevizi yağı: Trigliserit ve ketonlar içeren hindistan cevizi yağı, beyin için enerji kaynağıdır ve bilişsel fonksiyonları iyileştirebilir.
7 10
Zerdeçal ve Karabiber: Kurkumin içeren zerdeçal, beyin sağlığını desteklerken karabiber, kurkuminin emilimini artırarak etkisini güçlendirir.
8 10
Yumurta: Kolin açısından zengin olan yumurta, hafıza ve öğrenme yeteneklerini destekler.
9 10
Ispanak: Folat ve demir içeriğiyle ıspanak, beyin fonksiyonlarını destekler.
10 10
Lahana Turşusu: Probiyotik açısından zengin olan lahana turşusu, bağırsak ve beyin sağlığı arasındaki bağlantıyı güçlendirir, bilişsel işlevlerin korunmasına yardımcı olur.