Ballı Mahmudiye’den Helva-i Hakani’ye: Osmanlı mutfağı yeniden dirilmeye başladı

Ballı Mahmudiye’den Helva-i Hakani’ye: Osmanlı mutfağı yeniden dirilmeye başladı
Edirne’de aşçı adayları, Osmanlı mutfağını öğrenerek saray lezzetlerini yaşatıyor. Uygulamalı eğitimde Ballı Mahmudiye, Hünkarbeğendi, Helva-i Hakani gibi yemekleri aslına uygun pişiriyorlar.

Osmanlı'ya bir asır başkentlik yapmış Edirne’de, aşçı adayları saray mutfağını öğrenerek tarihi lezzetleri yaşatıyor. Trakya Üniversitesi Arda Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Osmanlı Mutfağı dersi kapsamında teorik ve uygulamalı eğitim alıyor.

aa-20250315-37344817-37344800-edirnede-sef-adaylari-osmanli-saray-mutfagi-lezzetlerini-ogrenerek-gelecege-tasiyor.jpg

Geleceğin şefleri, Edirne Sarayı’nda pişirilen yemekleri uzman hocalarıyla birlikte özgün tarifleriyle hazırlıyor. Ballı Mahmudiye, Perde Pilavı, Ciğer Sarma, Hünkarbeğendi, Helva-i Hakani ve Soğan Böreği gibi yemekleri deneyerek öğreniyorlar.

aa-20250315-37344817-37344802-edirnede-sef-adaylari-osmanli-saray-mutfagi-lezzetlerini-ogrenerek-gelecege-tasiyor.jpg

Bölüm Başkanı Sedat Kocadoğan, Osmanlı yemek kültürünü yaşatmanın önemine dikkat çekerek, “Tozlu raflarda kalan tarifleri öğrencilerimize öğretiyoruz. Saray lezzetleri günümüz mutfağının ötesinde bir tasarım anlayışına sahip” dedi.

aa-20250315-37344817-37344806-edirnede-sef-adaylari-osmanli-saray-mutfagi-lezzetlerini-ogrenerek-gelecege-tasiyor.jpg

Öğrenciler de eğitimden memnun olduklarını belirtiyor. Osmanlı yemeklerini menülerine eklemek isteyen Kevser Küçük, “Bu lezzetler bize miras, yaşatmalıyız” dedi. Bulgaristan’dan gelen Serkan Fahriddin ise mezun olduktan sonra açacağı restoranda Osmanlı mutfağını sunmayı hedeflediğini söyledi.

aa-20250315-37344817-37344813-edirnede-sef-adaylari-osmanli-saray-mutfagi-lezzetlerini-ogrenerek-gelecege-tasiyor.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)