Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 1](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği2.jpg)
Kayseri'nin Develi ilçesinde, nesilden nesile aktarılan hedik geleneği, Recep Çiftçi ailesi tarafından yaşatılıyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 2](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği1.jpg)
Harman zamanı kurulan kazanlarda buğdayın kaynatılmasıyla hazırlanan hedik, Anadolu'nun köklü lezzetlerinden biri.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 3](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği3.jpg)
Çiftçi ailesi, atalarından miras kalan tohumlarla yetiştirdikleri buğdayı, bakır kazanlarda odun ateşinde kaynatarak hedike dönüştürüyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 4](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği4.jpg)
Yaklaşık 3 saatlik bir süre sonunda yumuşayan buğday, hem aile tarafından tüketiliyor hem de misafirlere ikram ediliyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 5](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği.jpg)
Hedik olarak tüketilen buğdayın kalan kısmı ise taş değirmende geleneksel yöntemlerle bulgura dönüştürülüyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 6](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/AA-20240812-35382921-35382900-HEDIK_KAZANLARI_ATA_TOHUMU_BUGDAYLA_KAYNADI.jpg)
Çiftçi, bu sayede hem lezzetli bir ürün elde ediliyor hem de unutulmaya yüz tutmuş bir gelenek yaşatılıyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 7](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği5.jpg)
Recep Çiftçi, hedik kaynatma geleneğinin çocukluğunda her evde yapıldığını ancak zamanla unutulduğunu belirtiyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 8](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği7.jpg)
Bu durum karşısında harekete geçen Çiftçi, yaklaşık 10 yıldır bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 9](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği6.jpg)
Amacı, hediği kaynatarak insanlara ikram etmek ve bu sayede geçmişe duyulan özlemi gidermek.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 10](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği8.jpg)
Çiftçi ailesinden Hava Alyanç da bu geleneğin yaşatılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söylüyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 11](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği9.jpg)
Eskiden köylerde herkesin bir arada hedik kaynattığını ve bu anların çok güzel geçtiğini belirten Alyanç, bu sayede çocukluğuna dönmüş gibi hissettiğini ifade ediyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 12](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği10.jpg)
Çiftçi ailesi, hedik üretiminde tamamen geleneksel yöntemleri kullanıyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 13](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği11.jpg)
Ata tohumlarından elde edilen buğday, hasat edildikten sonra temizleniyor, yıkanıyor ve ardından bakır kazanlarda kaynatılıyor.
![Ata tohumlarından sofralara! Kayseri'nin kadim hedik geleneği 14](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/08/1/Ata tohumlarından sofralara! Kayseri_nin kadim hedik geleneği12.jpg)
Kurutulan hedik, daha sonra taş değirmende bulgura dönüştürülüyor.