"Asya Kaplanı" Sineği Isırırsa Ne Olur? Isırığına Ne İyi Gelir? Asya Kaplan Sivrisineği Öldürür Mü?

"Asya Kaplanı" Sineği Isırırsa Ne Olur? Isırığına Ne İyi Gelir? Asya Kaplan Sivrisineği Öldürür Mü?
Son günlerde artan sivrisinek şikayetleri üzerine araştırılmaya bal Peki, Asya kaplanı sineği ısırırsa ne olur? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığı nasıl geçer? Sivrisinek ısırırsa ne yapmak gerekir? İşte merak edilenler...

Asya kaplan sivrisineği veya Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür. Bu sivrisinek türü, insanlar başta olmak üzere, köpek ve kuş gibi hayvanlardan beslenebilir. Özellikle son yıllarda, kıtalararası gümrük mallarının taşınması ve ulaşım imkanlarının gelişmesi sonucu, Asya kaplan sivrisineği de sadece Güneydoğu Asya’da sınırlı kalmayarak başta Avrupa olmak üzere diğer Batı ülkelerine doğru yayılım göstermiştir.

ASYA KAPLANI SİNEĞİNDEN KORUNMAK İÇİN NE YAPILMALI?

2023/05/12/sivrisinek.jpg

Bu sivrisinek türünden bulaşan enfeksiyonların kesin ve etkin bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle hastalık esnasında gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik bir tedavi planı çizilir. Ayrıca, hastalık neden olan etkenlere karşı da henüz etkili bir aşı bulunamamıştır. Sadece sarı humma virüsüne karşı aşı geliştirildiği söylenebilir.

Bu nedenle, bahsedilen hastalıklarla mücadelede en etkili yöntemin Asya kaplan sivrisineği ısırığından korunmak olduğu söylenebilir. Kişisel olarak bu sivrisineğe karşı alınabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

•Bu sivrisineğin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde, dışarıda geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır.

•Asya kaplan sivrisineğinin uzaklaşmasını sağlayacak sivrisinek kovucu ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerin hamile bireyler tarafından da güvenle kullanılabilmesi önemli bir kriterdir. Ancak, bu ürünler çocuklarda el, göz, ağız gibi bölgelere sürülmemeli ve açık yara üzerine uygulanmamalıdır.

•Kol ve bacakları koruyacak şekilde uzun ve kalın kıyafetler tercih edilmelidir.

•Bebek arabalarının üst kısmı, sivrisineğin gelmesini engelleyecek şekilde ağ veya koruyucu bir kılıfla örtülmelidir.

•Kıyafetler yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve permetrin gibi parazit öldürücü ilaçlarla dezenfekte edilmelidir. Ancak, permetrinin cilde temasından kaçınılmalı ve bu konuda kullanım talimatlarına uyulmalıdır.

•Kapı ve pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek için sineklik takılmalıdır.

•Evin içerisinde sivrisineğin içeri giremeyeceği şekilde havalandırma yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca, seyahat sırasında, bu havalandırma yöntemlerinin kullanıldığı otellerin tercih edilmesi de büyük önem taşır.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

2023/05/30/sivrisinek2.jpg

Sivrisinek ısırıkları genellikle 1-2 gün içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve çocuklarda, kızarıklık ve şişlik daha uzun sürebilir. Sivrisinek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıyı hafifletmek için eczanelerde satılan topikal anti-histaminik kremler veya kaşıntı önleyici merhemler kullanılabilir. Ayrıca, sivrisinek ısırılan bölgeye buz uygulanması, kaşıntıyı ve enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Sivrisinek ısırıklarında kaşıma, kızarıklığın ve kaşıntının daha da artmasına yol açabilir. Bu durumun sebebi, kaşınmanın ciltteki enflamasyonu artırmasıdır. Ayrıca, aşırı kaşınma sonucunda cilt tahriş olabilir ve kanama meydana gelebilir. Bu da enfeksiyon riskini artırır. Bu nedenle, özellikle çocuklar sivrisinek tarafından ısırıldığında, tırnaklarının kesik olduğundan emin olunmalı ve kaşımayı önlemek için uyarılmalıdır.

Sivrisinek ısırıldığında yapacağınız ilk iş, sivrisinek ısırığını su ve sabunla yıkmaktır. Sivrisinek ısırığında eczanelerden alınan ilaçların yanı sıra, evde bulunan malzemelerden doğal çözümler üretilebilirsiniz.

ALKOL

Özellikle izopropil ya da etanol türü alkoller, buharlaşırken yarattığı serinletici etki sayesinde sivrisinek kaşıntısını geçirir. Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir unsur, alkolun fazla sürülmesinin cildi tahriş edebileceğidir.

ÇAY POŞETLERİ

Siyah ve yeşil çay poşetleri şişmeyi geçirmek için kullanılabilir. Çay içtikten sonra kullandığınız poşetleri bir naylona sarıp buzdolabında saklarsanız, soğutucu etkiden de yararlanabilirsiniz.

ALOE VERA

Aloe veranın anti-enflamatuvar etkisi yüzünden kullanım alanı çok geniştir. Evinizde bulundurduğunuz aloe vera bitkisinin yaprağının içerisinde bulunan jeli, ısırılan yerin üzerine sürebilirsiniz.

SEYRELTİLMİŞ, KIYILMIŞ SARIMSAK

Sarımsağın yara iyileştirici ve antiviral özelliği uzun süredir bilinmektedir. Fakat sarımsak cilde doğrudan uygulandığında, cildi irrite edip daha fazla enflamasyona yol açabilir. Bu nedenle kıyılmış sarımsağı hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağ ile seyreltip ısırılan yere uygulayabilirsiniz.

YULAF EZMESİ

Yulaf ezmesi, böcek ısırıklarını, alerjik reaksiyonları, su çiçeği ve kuru cildi yatıştırmaya yardımcı olan özelliklere sahiptir. İnce yulaf ezmesine biraz su ekleyip maske haline gelen karışımı etkilenen bölgeye uygulayabilirsiniz. 15 dakika sonra ılık suyla yıkadıktan sonra bir kremle nemlendirebilirsiniz. Bu karışıma antibakteriyel etkisi nedeniyle bal da eklenebilir. Bal daha fazla sivrisinek çekebileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

FESLEĞEN

Cildi fesleğen ile ovmak sivrisinek ısırığına karşı yapılabilecek başka bir doğal uygulamadır. Fesleğen kaşıntılı cildi rahatlatabilecek kimyasal bileşiklere sahiptir. Fesleğen yağını losyon olarak uygulayabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Kendi karışımınızı yapmak için, 2 bardak su ve yaklaşık 15 gram kuru fesleğen yaprağı kaynatın. Karışım soğuduktan sonra, karışıma batırdığınız pamuğu etkilenen bölgeye sürün. Daha acil bir tedavi için taze fesleğen yaprağı doğrayın ve cildinize sürün.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ ÖLDÜRÜR MÜ?

2023/05/18/sivrisinek.jpg

Uzak Doğu orijinli Asya kaplan sivrisineği, uluslararası taşımacılık ve ticari faaliyetler sırasında önce İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan’a taşındı. Küresel iklim değişikliğine bağlı yağış ve nem dengesinin iyice bozulmasıyla özellikle son beş yıllık dönemde Marmara kıyıları, Trakya ve Gürcistan kıyılarından Giresun’a uzanan sahil şeridinde de görülen öldürücü Asya kaplan sivrisineği, son iki yıldır İstanbul’un sulak yerlerinde çoğalmaya başladı.

Geçtiğimiz yaz dönemine kadar kentin sulak ve yeşil alanlarını mesken tutan öldürücü Asya kaplan sivrisineğinin, artık megakentin yerleşik sinek türü haline geldiği ve önümüzdeki dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

Asya kaplan sivrisineğinin ısırığı, diğer sineklerden farklı olarak bölgede iltihaplı şişlikler oluşturuyor. İltihabın vücuda yayılmaması için, patlatılması oldukça sakıncalı. Vücudunuzda ortaya çıkan iltihaplı şişliklerin tedavi edilebilmesi için mutlaka bir doktora başvurmanızı öneriyoruz. Bu sivrisinek türü, farklı virüs ve hastalıkları insanlara bulaştırabiliyor. Özellikle hamileler risk altında. Çünkü Asya kaplan sivrisineği ısırığı, hamilelikte bebeğin zihinsel gelişimini olumsuz etkiliyor ve engelli doğum riskini artırıyor.

Bu sinek türü, özellikle suyun içerisinde çok hızlı ürüyor. Bu nedenle vatandaşların evde ve bahçede herhangi bir kabın içerisinde açık su bırakmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Sineğin üremesini önlemek için, su kaplarının mutlaka kapalı bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Özellikle yaz aylarında sulak yerlerin yakınında uzun süre durulmaması da, alınabilecek önlemler arasında.