Aşırı Sıcaklarda Bahçenizi ve Çiçeklerinizi Bu Şekilde Sulamalısınız

Aşırı Sıcaklarda Bahçenizi ve Çiçeklerinizi Bu Şekilde Sulamalısınız
Haziran ayına girilmesiyle birlikte sıcak havalar kendini hissettirmeye başladı. Aşırı sıcaklarda oldukça zahmetli bir durum haline dönüşen sulama, doğru yapılmadığında çiçekler için geri dönüşü olmayan bir zarara yol açabilir. Uzmanlar, sıcak havalarda doğru sulama teknikleri için ipuçlarını paylaştı.

El Nino etkisiyle birlikte yaz aylarında kavurucu sıcaklar tarihin en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda.

Henüz haziran ayının ilk günlerinde olunmasına rağmen yaz sıcaklarının kendini iyiden iyiye hissettiriyor olması, özellikle bahçe ve çiçek bakımı yapan insanlar için meşakkatli bir sürece yol açıyor.

Sizin de yaşadığınız bölgede sık sık sıcak ve kurak yaz havası yaşanıyorsa bahçenizi düzenli olarak sulamak zaman alıcı ve zorlayıcı olabilir. Uzmanlar tarafından paylaşılan kök yöntemi, sizi bu zahmetten kurtaracak.

Sebzelerin köklerinin sulanmasına dayanan bu yöntem, tüm dünyada yaygın olarak kullanılıyor. Hem sebze hem de meyve bitkileri için uygun olan teknik, aynı zamanda bitkinin kök sistemine maksimum nem beslemesini de sağlamakta. Ayrıca kök yöntemi sadece su için değil, çeşitli besleme solüsyonları eklemek için de kullanılabilir.

sulama1.jpegHEM SERALAR HEM DE AÇIK ZEMİN İÇİN UYGUN

Kök sulaması hem seralar hem de açık zemin için uygundur. Bu yöntem sayesinde yabancı otlar, nem eksikliği yaşayacakları için çimlenmeleri daha fazla bozulacaktır. Ayrıca zeminde kabuk oluşmayacaktır.

Kök sulama yöntemi, alternatifler arasında en basit ve etkili yöntem olarak dikkat çekiyor. Sıradan plastik su şişeleri veya diğer içeceklerin yardımıyla bu yöntemi eksiksiz şekilde uygulayabilirsiniz.. 1,5-2 litre hacimli su şişelerini kullanmanız tavsiye ediliyor. Şişeleri kullanmadan önce iyice duruladığınızdan emin olun, ardından ayrıca bir potasyum permanganat çözeltisiyle dezenfekte edin.

KÖK SULAMA NASIL YAPILIR?

Her şişenin altını keskin bir bıçakla kesin ve kapakta birkaç delik açın. Deliklerin çapı çok küçükse, zamanla toprakla tıkanabilecekleri için sıvının toprağa akması daha az olacaktır.

sulama3.jpgŞişeleri bitkilerden 20-25 cm mesafede 10-15 cm derinlikte olacak şekilde dikkatlice yere kazıyın.

Sulama sırasında kapaklardaki deliklerin toprakla tıkanmasını önlemek için üzerine herhangi bir bez koymanız yeterli olacaktır. Deliklerin alt kısmı, şişelerin hareket etmesini önlemek için üzerleri toprakla kapatacaktır.

Aşırı sıcaklıkta sıvının buharlaşmasını önlemek için kapları kesik bir tabanla kapatabilirsiniz. Bu tür şişelerin hacmi birkaç gün için yeterli olmalı ve sebzelerin her 4-5 günde bir sulanması tavsiye edilir.