Artık marketten sarımsak almaya son! Pencere kenarında kendi sarımsaklarınızı yetiştirebilirsiniz

Artık marketten sarımsak almaya son! Pencere kenarında kendi sarımsaklarınızı yetiştirebilirsiniz
Sarımsak hiç şüphesiz,tim dünya mutfağının en popüler ve kullanılan bitkilerinden biridir. Çok az insan sarımsaktan hoşlanmaz. Sonuçta, rosto et, birçok sos ve çorba... kısacası onsuz olmaz. Ayrıca sarımsak her derde devadır.Lezzet özelliklerinin yanı sıra oldukça sağlıklıdır.

Her şeye mucizevi çare denmeyi hak eden bir bitki varsa o da şüphesiz sarımsaktır.

Kolesterolü, kan basıncını ve kan şekerini düşürür . İçerisinde bulunan allisin güçlü bir antioksidan ve antibiyotiktir. Tek olumsuz yanı ise henüz baş edemediğimiz kokusu.

Mağazadan mı yoksa kutudan mı?

sarimsak-dikimi.jpg

Tabii ki mağazalardan sarımsak satın alabiliriz. Genellikle Çince versiyonu mevcuttur ve insanlar sıklıkla bunun zayıf bir tada sahip olduğundan şikayet ederler.

Ülkemizde yetişen sarımsak daha gözle görülür şekilde daha pahalı olma eğilimindedir. Bu yüzden birçok insan onu bahçelerinde yetiitirebiliriz.Domates, çilek ve belki biberden sonra pencere dışında veya balkonda saksılarda sarımsak da yetiştirebiliriz.

Bir tencerede sarımsak nasıl yetiştirilir

Kendi sarımsağınızı yetiştirmek istiyorsanız bu sizin için en iyi fırsattır. Ilıman iklim bölgelerinde sarımsak dikimi kasım-aralık aylarında, soğuk ve don tehlikesi olan bölgelerde mart-nisan aylarında yapılıyor. Baş olgunluğu zamanı, dikim zamanına göre değişiyor. Erken dikimlerde şubat sonu, geç dikimlerde ise haziran başı taze, yeşil sarımsak için olgunlaşma görülüyor. Başların olgunlaşması ve hasadı, erken dikimde mayıs sonu haziran başı, geç dikimde temmuz sonu ve ağustos başına kalıyor.

Yeterince derin kutular hazırlayın, bunları kil ve kum karışımıyla doldurun ve ayrılmış sarımsak dişlerini içine yerleştirin. Bunları toprak yüzeyinin yaklaşık 5 cm altına ve 10 cm aralıklarla yerleştirin. Sarımsak dişleri tek tek toprağa dikilirken, dişin sivri bölümü üste, yassı kısmı aşağıya yerleştiriliyor. Dikim derinliğini 3-4 cm’de tutmalısınız. Kuru topraklarda 5-6 cm derinliğe kadar dikimi tercih edebilirsiniz.Şubat ayına kadar ilk sarımsak filizleri yüzeyde görünmeyecektir , beklemeniz gerek...

Daha sonra yaprakların uçları sararmaya başlarsa bitkilerinizin besin eksikliği var demektir ve onları gübrelemeniz gerekir. Düzenli olarak gübreleyin ve sulayın, ancak aşırı sulamadan kaçının. Kök sebzeler için organik veya özel gübreler kullanın.

Ayrıca sarımsağın günde 6-8 saat güneş ışığına ihtiyacı olduğunu unutmayın, bu nedenle kutuyu güneş alan uygun bir yere koyun. Yaz aylarında kurumaya ve sararmaya başladığında hasat zamanı gelmiştir. İçi oyulmuş sert kafaları güneşte iyice kurumaya bırakın ve kuru, serin bir yerde saklayın.