Araştırmacılar yoğun bakımda hayat kurtarabilecek ucuz bir alet buldular ve bu alet herkesin evinde bulunuyor:

Araştırmacılar yoğun bakımda hayat kurtarabilecek  ucuz  bir alet buldular ve bu alet herkesin evinde bulunuyor:
'Çarpıcı' çalışma, günlük diş fırçası kullanımının hastane kaynaklı zatürre ve yoğun bakım ölüm riskini azalttığını gösteriyor

Yoğun bakımda hayat kurtarmak: Temiz dişler

Araştırmacılar hastanede hayat kurtarabilecek ucuz bir alet buldular ve bu aletin bir ucunda kıllar bulunuyor.

Harvard'a bağlı Brigham ve Kadın Hastanesi'nden araştırmacılar, Harvard Pilgrim Sağlık Bakım Enstitüsü'nden meslektaşlarıyla birlikte çalışarak, hastanede yatan hastalar arasında günlük diş fırçalamanın, hastaneden kaynaklanan pnömoni ve diğer sonuçlarla daha düşük oranlarda ilişkili olup olmadığını incelemek için çalıştı. Ekip, 2.700'den fazla hastayı kapsayan 15 randomize klinik çalışmanın sonuçlarını birleştirdi ve her gün dişlerini fırçalayan hastalarda, yapmayanlara göre hastane kaynaklı pnömoni oranlarının daha düşük olduğunu buldu. Sonuçlar özellikle mekanik ventilasyondaki hastalar arasında ikna ediciydi.

Brigham'da bulaşıcı hastalıklar doktoru, Harvard Tıp Fakültesi profesörü ve nüfus profesörü olan ilgili yazar Michael Klompas , "Burada ölüm oranlarının daha düşük olduğuna dair gördüğümüz sinyal çarpıcı; hastanede düzenli diş fırçalamanın hayat kurtarabileceğini gösteriyor" dedi. Harvard Pilgrim Sağlık Bakım Enstitüsü'nde tıp. “Hastane koruyucu hekimliği dünyasında böyle hem etkili hem de ucuz bir şeyin bulunması nadirdir. Çalışmamız, yeni bir cihaz veya ilaç yerine diş fırçalamak kadar basit bir şeyin büyük bir fark yaratabileceğini gösteriyor."

Ekip, günlük diş fırçalama ile zatürre arasındaki ilişkiyi belirlemek için sistematik bir inceleme ve meta-analiz gerçekleştirdi. Araştırmacılar, çeşitli veri tabanlarını kullanarak, hastane kaynaklı pnömoni oluşumu ve diğer sonuçlar üzerinde, diş fırçalama ile düzenli ağız bakımı ile diş fırçalama olmadan ağız bakımının etkisini karşılaştıran dünyanın dört bir yanından randomize klinik araştırmaları topladı ve analiz etti.

Analiz, günlük diş fırçalamanın, hastane kaynaklı pnömoni ve yoğun bakım ünitesindeki ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını buldu. Ayrıca araştırmacılar, yoğun bakım ünitesindeki hastalar için diş fırçalamanın, daha az mekanik ventilasyon süresi ve yoğun bakımda daha kısa kalış süresi ile ilişkili olduğunu tespit etti.

Ekibin incelemesindeki araştırmaların çoğu, yoğun bakım ünitesindeki yetişkinlerde diş temizliğinin rolünü araştırdı. Yazarların analizine dahil edilen 15 çalışmadan yalnızca ikisi, diş fırçalamanın ventilasyon sağlanamayan hastalar üzerindeki etkisini değerlendirdi. Ekip, diş fırçalamanın koruyucu etkisinin YBÜ dışındaki hastalara da yayılacağından umutlu ama daha fazla araştırma yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Klompas, "Çalışmamızdan elde edilen bulgular, hastanede yatan hastalar için diş fırçalamayı da içeren bir ağız sağlığı rutini uygulamanın önemini vurguluyor" dedi. "Umudumuz, çalışmamızın hastanede yatan hastaların düzenli olarak dişlerini fırçalamalarını sağlamaya yönelik politika ve programları katalize etmeye yardımcı olmasıdır. Eğer hasta görevi kendi başına yapamıyorsa, hastanın bakım ekibinden bir üyenin yardımcı olmasını öneriyoruz."