Ahşap mobilyanızdaki lekelerden kurtulmak mümkün: Mutfağınız ahşapların emrine amade!

Ahşap mobilyanızdaki lekelerden kurtulmak mümkün: Mutfağınız ahşapların emrine amade!
Ahşap masa ve sehpalarınızın üzerine sıcak bir şey koyduğunuzda renk solmaları ve beyaz lekelerin oluştuğunu görürsünüz. Pek çoğumuzun moralini bozan bu lekeleri evdeki ürünlerle çıkarabilirsiniz. Ahşap yüzeylerdeki kötü görüntüyü en basit malzemelerle nasıl giderebileceğinizi öğrenmek istiyorsanız bu haber tam size göre. İşte lekelere karşı yöntemler…

Ofiste, evde kısaca yaşam alanlarımızın tamamında sıkça yer alan ahşap ürünler şık ve pratik olmaları nedeniyle çok fazla kullanılıyor. 'Masa örtüsü ile mobilyam kapanmasın’ ya da ‘Bardak altlığı kullanmakla uğraşamam’ diyenlerin ise ahşap mobilyaları lekelere daha sık rastlıyor. Aslında ne kadar dikkat ederseniz edin yine beyaz lekelenmeler oluyor. Hassas dokusuyla oldukça fazla lekelenen ahşap masa ve sehpanızı çöpe atmak istemiyorsanız her zaman elinizin altında olan kolonya, diş macunu, sirke ile bunların nasıl yok edeceğinizi sizler için derledik.

Kolonya ile ahşap lekesi mi geçer?

Sandalyeler, koltuk kolları, masalar, sehpalar ya da aklınıza gelebilecek her türlü ahşap yüzeyler, ilk andaki şahane cilasını zamanla kaybeder. Bir de mobilyanız çok kullanılan bir alandaysa bu yöntemlere daha fazla ihtiyacınız olacak. Sıcak içeceklerden kahve ve çayın, hep aynı yüzeye koyulması ile oluşan lekeyi en iyi kolonya ile çıkarıyor. İhtiyacınız olan temel malzeme bir limon kolonyası ve bir adet çakmak. Limon kolonyasını beyaz lekenin üzerine dökün. Kolonyanın üzerine çakmağı tutun. Birkaç saniye içinde kolonya yok olacak ve leke kaybolacak. O sırada temiz bir bezle alevi söndürün ve bez ile bölgeyi temizleyin.

Sıcak çay lekesini, soğuk çay ile çıkarın

Ahşap yüzeylerdeki lekeleri çıkaran bir yol da çay kullanmak. Sıcak olmayan ve şekersiz çayı, yumuşak dokulu bir bez yardımıyla ıslatarak cilalı mobilyanızın lekeli kısmına sürün. Kuru ve yumuşak bir bez ile alanı iyice ovalayıp parlatın. Leke çok derin değilse anında etki ettiğini göreceksiniz.

Su, sirke ve yağ karışımı lekelere karşı

Oluşan lekeleri su, sirke ve birkaç damla yağ damlatarak oluşturacağınız sıvı karışımı ile temizlemek çok kolay.

Tuzun faydaları saymakla bitmiyor

Lekeniz eskimiş ve temizlenmesi zor bir hal aldıysa tuz da etkili bir ahşap silme yöntemi. Pamuğa tuz ve sıvı yağ döküp, lekeli yüzeye uygulayın. Leke kaybolana kadar bölgeyi ovalayın. Daha inatçı lekelerde ise, tuz ve yağ karışımını leke üzerine dökün. Bu karışım 2 – 3 saat boyunca kalınca lekelerin çözüldüğünü göreceksiniz. Daha sonra kuru bir bezle silin ve farkı fark edin.

1 çay kaşığı tuz ve birkaç damla su karışımı ile şişe ve bardak lekelerinden kurtulmak da olası. Bu karışımla lekeli bölgeyi silin. Tuz kristallerini fazla bastırarak silmeniz halinde mobilyanızı çizebilirsiniz. Yeni cilaya karşı dikkatli olun.

Diş macunu sadece dişlere faydalı değil

Sağlıklı dişler için her gün kullanılan diş macunlarının mobilyalardaki şişe ve bardak lekelerini çıkarabileceğini kim düşünürdü? Bardak izi olan bölgeye bir miktar jel olmayan diş macunu sıkın ve 30-40 saniye bekledikten sonra nemli bir bezle silin. Daha güçlü bir karışım için diş macunu ile kabartma tozu kullanılan krem kıvamındaki macunu da kullanabilirsiniz.

Mayonez ve kabartma tozu kullanın

Ahşaplardaki kötü görünümlü lekeleri çıkarmak için bir tatlı kaşığı mayonez ile bir paket kabartma tozunu karıştırarak macun kıvamında bir karışım elde edin. Karışımı lekeli bölgeye sürün ve ardından nemli bir bez ile silin.

Sirke, yine iş başında

Mobilyalarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmak için eşit miktarda sirke ve zeytinyağını karıştırın. Bu karışımla temiz bir bezi nemlendirin ve mobilyalarınızı silin. Sirke, lekelerin çıkmasını sağlarken zeytinyağı mobilyalarınızı besleyecek. Sirke ve zeytinyağı karışımı mobilyalardaki su izlerini çıkardığı gibi kan lekelerinin çıkmasını da sağlıyor.

Ahşap da ütülenir mi?

Bardak lekesi olan sehpanın üzerine pamuklu bir kumaş, nemli bir bez ya da havlu örtün. Üzerine buharsız sıcak ütüyü koyarak birkaç saniye bekleyin. İz tamamen çıkana kadar bu yöntemi birkaç kez tekrarlayın.

Saç kurutma makinesini deneyin

Ahşap lekeleri için saç kurutma makinesini düşük ayarda çalıştırın ve lekenin olduğu bölgede dairesel bir şekilde gezdirin. Bir süre sonra lekenin yavaş yavaş kaybolduğunu göreceksiniz.

Vazelin ile ahşap lekelerine elvada

'Petrol jölesi' olarak da bilinen vazelin, mobilya üzerinde oluşan bardak, tencere, ve şişe lekelerini çıkarmakta çok iyi bir yöntem. Vazelini lekeli bölgeye sürün ve sabaha kadar bekletin. Daha sonra temiz bir bezle vazelinli bölgeyi silin.

Sirke, yine iş başında

Ahşap mobilyalarınızın üzerindeki lekeleri çıkarmak için eşit miktarda sirke ve zeytinyağını karıştırın. Bu karışımla temiz bir bezi nemlendirin ve mobilyalarınızı silin. Sirke lekelerin çıkmasını sağlarken zeytinyağı mobilyalarınızı besleyecek. Sirke ve zeytinyağı karışımı mobilyalardaki su izlerini çıkardığı gibi kan lekelerinin çıkmasını da sağlıyor.

Derin lekeler için profesyonel yöntemler

Çok derin ve kurtarılamaz ahşap lekeleri için mobilya ustalarının ve profesyonellerin atölyelerde uygulayacağı yöntem sorunu çözecektir. Ahşap cilasının yanması ve zarar görmesinden dolayı cila müdahalesinde bulunulması gerekiyor olabilir. Özel işlemler ile yapılan cila temizleme ve tekrar cilalama yöntemiyle kesin çözüm mümkün.

Etiketler :