Ağzınızın tadı kaçmasın: Bu yemeklerden ayçiçek yağını mutlaka uzak tutmalısınız!

Ağzınızın tadı kaçmasın: Bu yemeklerden ayçiçek yağını mutlaka uzak tutmalısınız!
Ayçiçek yağı biber dolmasından yaprak sarmasına kadar çok sayıda yemekte kullanılıyor. Ancak bazı yemeklerde bu ürünlerin kullanılması oldukça sakıncalı. İşin uzmanları her yemekte ayçiçek yağının kullanılamayacağını, bunun yerine mutlaka zeytinyağına yer verilmesi gerektiğini söylüyor. Peki hangi yemeklerde ayçiçek yağı, hangilerinde zeytinyağı kullanılması gerekiyor?

Yemeklerin lezzetinin kaçmaması için kullanılacak yağa mutlaka dikkat edilmeli. Çünkü yağ tercihi ile birlikte yemeklerin lezzeti kaçabiliyor. Acaba hangi yemeklerde hangi tür yağ kullanılmalı? Yağ oranları ne olmalı?

Yaprak sarma, biber dolması veya lahana sarmasının mutlaka zeytinyağı ile yapılması gerekiyor. Ayçiçek yağı ile yapılan dolmaların tadı tuzu olmadığı belirtiliyor. Peki yaprak sarma, lahana sarma ve biber dolması nasıl yapılmalı?

ekran-resmi-2023-04-03-09-51-51.png

Zeytinyağlı lahana sarması nasıl yapılır?

Malzemeler:

1 adet küçük boy lahana, 1 su bardağı pirinç, 1/2 su bardağı sıcak su, 2 adet kuru soğan, 1/2 yemek kaşığı domates salçası, 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 1 tutam kuru nane ve 1 çay bardağı zeytinyağı.

Sarmanın iç harcı için; soğanları küp küp doğrayın ve 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ekleyip, pembeleşene dek kavurun. Yıkadığınız pirinci de ilave edip, birkaç dakika daha kavurma işlemi yapın. Salçayı ve baharatları da ekledikten sonra biraz daha kavurun.

Suyunu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin. Lahana yapraklarını teker teker ayırın ve güzelce yıkayın. Bir tencereye bolca su koyun ve su kaynamaya başladıktan sonra lahana yapraklarını içlerine atarak 3-4 dakika kadar tutup yaprakları çıkartın. Haşladığınız lahana yapraklarından bir kaç tanesini ayırın ve bir tencerenin dibine serin.

Diğer lahana yapraklarının sert kısımlarını bir bıçakla keserek alın ve hazırladığınız iç harçtan koyarak yaprakları güzelce sarın ve dibine yaprak serdiğiniz tencereye yerleştirin. Kalan zeytinyağını üstlerine döküp üstüne çıkacak kadar kaynar su ilave edin.

Tuz ekledikten sonra, üstlerine pişerken havaya kalkmamaları için porselen bir tabak kapattıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısık ateşe alıp bu şekilde 35 dakika pişmeye bırakın. Lahana sarmaları piştikten sonra tenceresinde ılıklaşana dek bekletin. Limon ya da yoğurtla servis edin.

dolma.jpg

Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

Malzemeler:

3-4 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 kilo orta boylarda dolmalık biber, 1 limon, 2 su bardağı pirinç, 5-6 adet soğan, 2 adet domates, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 paket kuş üzümü, dolmalık fıstık, tarçın ve nane.

Dolmaların iç harcını yapmakla başlayalım bir tencereye yağ koyalım. Doğradığımız soğanları hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. Dolmalık fıstıkları da katıp kavurmaya devam edelim. Yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri de ilave edip hep birlikte kavurmaya devam edelim. Bu harcının içine sırasıyla kuş üzümü tarçın yenibahar ve tuzu ilave edip, bire bir ölçüsünde suyunu koyalım.

Harcımız pişip de demlenince hazır anlamına geliyor. Yıkayıp saplarını ayırdığımız biberlerin içine pirinçli harcımız da dolduralım. Pirinçler pişerken dışarı çıkmasın diye biberin ağzını kapatacak şekilde domates yerleştirelim. Dolmayı pişireceğiniz tencereye muntazam şekilde dolmaları yerleştirdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirelim ve arzu ettiğiniz kadar tuz ilave edelim.

Ayrı yerde kaynattığımız suyu dolmaların üzerine bir parmak çıkacak kadar ekleyelim. İlk 10 dakika harlı, sonra kısık ateşte dolmalarımızı pişirelim. Zeytinyağlı biber dolmamız hazır.
ekran-resmi-2023-04-03-10-02-13-001.png

Zeytinyağlı yaprak sarma nasıl yapılır?

Malzemeler:

2-3 adet kuru soğan, 1 su bardağı pirinç, 10 çay bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 1 yemek kaşığı nane, 1 çay kaşığı tarçın, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 1 domates rendesi, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 2 bardak kaynamış su ve 3-4 dal maydanoz.

Zeytinyağlı yaprak sarmanın üstü için sos: 500 ml su, yarım limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı toz şeker.

Salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkayın. Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suya batırıp yapraklar sararana kadar haşlayabilirsiniz. Sonra suyunu süzelim. Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, sonra iyice yıkayıp süzelim. Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım. Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, kuş üzümlerini, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar kavuralım.

Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavuralım. Pirinç ve malzemelerimizi birlikte kavurduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edelim, 2-3 dakika daha kavuralım.

İçine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım. Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyu, tuzu ve karabiberi de ilave edelim. Pilavı kısık ateşte pişirelim. İç harç hazır olduğunda maydanozları da ekleyip karıştıralım. Demlenmesi için bekleyelim.

Harcı bir kaşık yardımıyla karıştıralım. Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim. Tezgâhımızın üzerine yaprakları açalım, içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım.

Tencerenin dibine, bir sıra yaprakları dizelim. Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmaları dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım. Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelim. Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım.

Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim. Ardından soğumaya bırakalım.