Ağaçlar uyuyor mu?
Bu, iki beyaz huş ağacının (Betula pendula) gece hareketlerini ölçmek için özel lazerlerin kullanıldığı bir çalışmaya göredir. Bir ağaç Finlandiya'da, diğeri Avusturya'da büyüdü. Her ikisi de gece ve gündüzün neredeyse eşit olduğu sonbahar ekinoksuna yakın bir dönem olan Eylül ayındaki kuru ve rüzgarsız gecelerde gözlemlendi.
Lazer tarayıcılar, ağacın farklı kısımlarını saniyenin kesirleri kadar sürede aydınlatmak için kızılötesi ışık kullandı. Bu yöntem, her ağacın konumunu dakikalar içinde haritalandırmak için yeterli ayrıntıyı sağladı.
Araştırma, huş ağacı dallarının ve yapraklarının geceleri sarktığını ve güneş doğmadan birkaç saat önce en alçak konumlarına ulaştığını, ardından sabahın erken saatlerinde, yani güneş doğmadan önce eski konumlarına döndüğünü buldu.
Finlandiya Jeo-Uzaysal Araştırma Enstitüsü'nden çalışmanın baş yazarı, "Sonuçlarımız, geceleri ağacın tamamının sarktığını gösteriyor; bu da yaprakların ve dalların konumundaki değişiklik olarak görülebiliyor" diyor. "Değişiklikler büyük değil; yaklaşık 5 metre boyundaki ağaçlar için 10 santimetreye kadar.
Bitki ve hayvan alemlerini karşılaştırabildiğimiz kadarıyla bu, daha çok kestirmeye benziyor.